Рівненська АЕС першою в Україні підготувалась до вивозу відпрацьованого ядерного палива до сховища у Чорнобилі. Ще наприкінці літа Кабмін затвердив відповідну державну програму. Комплекс робіт з її виконання по технології на АЕС розпочався кілька років тому. На якій стадії цей процес зараз - дивіться далі у сюжеті.

11 серпня 2021 року Кабінет Міністрів України затвердив державну економічну програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом. Основою документа є ядерна безпека. Завдяки унікальній технології, розробленій спільно з партнером державного підприємства НАЕК «Енергоатом» – американською компанією «Holtec International», відпрацьоване ядерне паливо з трьох українських АЕС – Рівненської, Хмельницької та Южно-Української зберігатиметься в Централізованому Сховищі відпрацьованого ядерного палива у зоні відчуження ЧАЕС протягом наступних ста років. Комплекс робіт з виконання програми по технології ХОЛТЕК на Рівненській АЕС розпочався кілька років тому. Один з етапів підготовки до вивантаження палива - модернізація кранів на блоках станції.

Крани кругової дії використовуються в центральних залах реакторних відділень електростанції та є обладнанням першого класу безпеки для АЕС, відтак їх модернізація є надважливою.

Мета модернізації крана - підвищення його безпечної експлуатації в процесі впровадження технології Холтек.

Після завершення модернізаційних робіт обладнання на одному з блоків мільйонників Рівненської АЕС, відбулися випробування з імітації вивантаження ядерного палива за технологією Холтек.

Успішна реалізація важливого завдання стала можливою завдяки злагодженій командній роботі підрозділів станції, генпідрядних та підрядних організацій. РАЕС першою в Україні зможе розпочати процес з відвантажування відпрацьованого ядерного палива до ЦСВЯП у Зоні відчуження.

Читайте також: Депутат сільської ради на Рівненщині має 124 біткоїни та акції Tesla (ВІДЕО)