Від сьогодні, 8 листопада, працівники освіти, які не щепились від ковід, відсторонені від роботи. У Рівному таких людей майже сотня. Це працівники шкіл та садочків. Чому не хочуть вакцинуватись і чи знайшли їм заміну, з'ясовувала Анастасія Ковальчук.

Відсторонення невакцинованих. Жанна Тєтєнєва - вчителька української мови та літератури Вараського ліцею. Жінка відмовляється вакцинуватися через релігійні погляди. А це означає, що від роботи її повинні відсторонити.

Нагадаємо, минулого року пані Жанну хотіли оштрафувати на 17 тисяч гривень за те, що вона не носить маску. Вчителька подала апеляцію і виграла.

Тож тепер Жанна Тєтєнєва знову готова відстоювати свою правоту у суді. Її у цьому підтримує адвокат, який опублікував це відео на своїй сторінці.

Це не єдина освітянка, яку відсторонили від роботи через відмову від вакцинації. Адже з 8 листопада працівники закладів освіти, які не виявили бажання щепитися від ковіду більше не зможуть виконувати свої обов'язки. Тобто директори змушені їх відсторонити. Серед них і секретарка Обарівського ліцею. Сьогодні пані Галина отримала наказ про відсторонення.

Таких працівників закладів освіти в області - понад пів тисячі. Проте, всі до кого ми зверталися, спілкуватися на камеру відмовляються. Пояснюють, їм складно пережити відсторонення. Хоча, роботодавці попереджали.

Найбільша кількість відсторонених працівників у Вирівській, Рівненській, Рокитнівській, Володимирецькій та Немовицькій. Нагадаємо, що роботодавець не має права звільняти працівника, який відмовився від щеплення. Але може відсторонити від роботи. Про це йдеться в статті 12 закону «Про захист населення від інфекційних хвороб». Водночас за людиною зберігається місце роботи. А ось заробітна плата - на період відсторонення нараховуватися не буде. У Рівному 98 працівників закладів освіти сьогодні також отримали накази про відсторонення. Начальник міського управління освіти каже, причини в кожного, хто ігнорує вакцинацію різні.

За словами Богдана Туровича, найгірші показники в 4, 5, 6 та 14 школі. Так звані "відмовники" є і в 27-й школі.

Директор 27-ї школи каже, напередодні спілкувався з відстороненими, але вони стоять на своєму. Очільник закладу пояснює, в кожного свої переконання. Але конкретних причин відмови не називає. В цій школі працює Галина Приходько. Вона вважає, вакцинуватися від ковіду потрібно всім.

До слова, відсторонення працівників освіти триватиме до моменту усунення його причини. Тобто повернутися на роботу вони зможуть після щеплення першою дозою вакцини проти COVID-19.

Читайте також: На Рівненщині дітей, які не мають щеплень від поліомієліту, не пускають у школи та садочки (ВІДЕО)