Діагноз «холестаз» ставлять пацієнтам, у яких жовч перестає надходити у дванадцятипалу кишку, через що білірубін не виводиться з організму природним шляхом і накопичується в крові. Внаслідок цього порушення самопочуття людини погіршується та з'являються специфічні симптоми. За відсутності патології відбувається зв'язування пігменту із жовчю, після чого він виходить через жовчні протоки.

При холестазі людина відзначає жовтяничність шкіри та білків очей, потемніння сечі, світлі калові маси. Також до симптомів патологічного стану відноситься генералізований свербіж, який характерний для деяких шкірних захворювань. Він вводить хворого на оману, той не розуміє, що з ним відбувається, і нерідко звертається до дерматолога.

Що сприяє розвитку холестазу, як проходить лікування та наскільки цей стан небезпечний, розповімо далі.

Причини появи синдрому та його види

Існують 2 форми патології: позапечінкова та внутрішньопечінкова. Лікування у кожному окремому випадку різне. Позапечінкова форма синдрому часто вимагає хірургічного втручання, оскільки виникає через звуження проток, пухлин та каміння. Якщо вона спричинена панкреатитом, призначають медикаментозну терапію.

Внутрішньопечінковий синдром лікують комплексно, одночасно впливаючи на причину порушення. Фактором розвитку є гострий гепатит (або форми В), цироз, алкогольна хвороба печінки, метастази в печінці, вагітність або прийом серйозних препаратів. У програму лікування може входити «Гептрал».Приймати його можна лише за призначенням лікаря у строго зазначеному дозуванні. Препарат з доставкою можна придбати в «Аптеці 911».

Коли є загроза життю

Синдром «холестаз» треба лікувати, у разі прогноз буде сприятливим. Важливо впливати на причину, не ігнорувати супутні захворювання, тобто комплексно вирішувати проблему. У пацієнтів, які отримують лікування, функціонування печінки не порушується. Якщо ж ігнорувати проблему, не виключено розвиток таких ускладнень:

?      печінкова недостатність;
?      печінкова енцефалопатія;
?      сепсис.

Гостро реагують на холестаз вагітні та батьки дітей, яким поставили цей діагноз. Чи варто побоюватися за здоров'я та життя у таких випадках? Вагітна патологія починає турбувати переважно в 3-му триместрі, особливо свербіж шкіри. Найчастіше порушені процеси відновлюються після пологів без будь-якого лікування та синдром не надає негативного впливу протягом пологів. Ускладнення можливі при яскраво вираженій жовтяниці та ранній діагностиці холестазу. У будь-якому випадку потрібна консультація лікаря.

У дітей патологія протікає переважно у прихованій формі, а симптоматика залежить від факторів її розвитку та загального стану здоров'я.

Пацієнтам призначають медикаментозну терапію, впливаючи на причини. Серед них:

?      вади розвитку жовчних проток;
?      інфекційний процес в організмі;
?      токсична поразка внутрішніх органів;
?      уроджені метаболічні порушення;
?      склерозуючий холангіт;
?      цироз печінки;
?      пухлина підшлункової залози;
?      наявність в організмі паразитарних форм життя;
?      ідіопатичний неонатальний гепатит

Кожна клінічна картина є індивідуальною, тому неправильно узагальнено говорити про небезпеку для життя. Будь-які прогнози дає тільки лікар.

Як прискорити одужання

Крім прийому призначених препаратів важливо дотримуватися всіх рекомендацій лікаря. Усім без винятку пацієнтам спеціалісти призначають дієту. Швидке одужання та загальне відновлення неможливе без корекції харчування.

Хворим на холестаз часто рекомендують наступне:

?      замінити тваринні білки рослинними;
?      у кожен прийом їжі включити овочі та фрукти;
?      2-3 рази на тиждень вживати виключно нежирні сорти м'яса та знежирену молочку;
?      у щоденний раціон додати каші зі злакових культур;
?      виключити з меню гострі, копчені та смажені страви;
?      відмовитися від кави, чаю та алкоголю.

Раціон варто обговорити із лікарем. Дієтичне харчування з комплексним лікуванням — гарантія позитивного прогнозу при холестазі.

Самолікування може бути шкідливим
для вашого здоров'я