Тепер не потрібно повторно йти до медзакладу, якщо є план лікування хвороби. Лікарняний закриватиметься автоматично. Медики будуть заповнювати менше документів, а усі дані автоматично потраплятимуть у систему. Більше про це нововведення - розкаже Яна Євтушок.

Лікар-травматолог Рівненської міської лікарні Олександр Діжурко показує етапи формування електронного листка непрацездатності. В електронній системі охорони здоров'я він створює медичні записи, на основі яких складає висновок. Це електронний документ. Лікар підписує його своїм кваліфікованим електронним підписом.

Після підпису електронний документ автоматично відправляється в електронний реєстр листків непрацездатності Пенсійного фонду. Нагадаємо, перехідний етап впровадження е-лікарняних стартував ще у червні. Медики Рівненської міської лікарні таке впровадження вже освоїли. Втім кажуть, часто стикаються з проблемами в роботі самої системи.

Відсьогодні пацієнтам не потрібно буде додатково приходити в медзаклад, щоб закрити лікарняний. А роботодавці й бізнес в автоматичному режимі отримуватимуть інформацію про те, хто з їхніх співробітників захворів. Медики кажуть, це однозначно спрощує роботу з пацієнтами.

Думки пацієнтів щодо подібного запровадження різняться. Одні вважають, що система електронних лікарняних потребує вдосконалення, інші ж бояться, що виникнуть з цим труднощі.

Зазначимо, що ані Пенсійний фонд, ані роботодавець під час формування електронного лікарняного не отримують інформацію про хворобу людини та її лікування. Усе конфіденційно. До слова, чиновники сподіваються, що подібний онлайн формат лікарняних дозволить побороти корупцію у цій галузі. 

Читайте також: Що буде із незаконними кіосками на Київській у Рівному та в Квасилові? (ВІДЕО)