Джерело: Рівненська облдержадміністрація
Віднедавна кандидати на держслужбу повинні складати іспит з української мови. Цього вимагає норма мовного закону, яка набула чинності з 16 липня 2021-го року. Екзамен відбувається в онлайн-режимі. На сьогодні на Рівненщині діє лише один іспитовий майданчик. Натомість в області працюють над тим, аби їх кількість зросла.

За словами заступниці голови Рівненської ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Іванни Смачило, наразі виникла проблема із проведення оцінювання знань державної мови. Адже претендентів на посади, яким потрібно скласти такий екзамен, багато, а іспитових майданчиків – мало.

"В результаті утворилася величезна черга, яка рухається дуже повільно. Ми розуміємо проблеми комісії, яка відповідає за організацію процесу, і не можемо стояти осторонь. Тому ініціюємо розширення точок доступу. Адже є зміст створювати додаткові іспитові майданчики в кожному районі. Плануємо, що їх буде ще чотири", - пояснила Іванна Смачило.

Крім них, додатково функціонуватиме ще один іспитовий майданчик, де зможуть складати екзамен держслужбовці, які вже працюють, однак потребують сертифікат про володіння державною мовою, щоб перейти на іншу посаду, а також кандидати, які на сьогодні пройшли конкурс.

Таким чином хочуть розвантажити чергу і пришвидшити процес складання іспитів для усіх.

Читайте також: Рівненщина змінила експортний вектор у деревообробній галузі