Нам здається, що життя нескінченне, що ми ще встигнемо все виправити, почати спочатку, поміняти, поліпшити. А поки можна жити з нелюбом, працювати на ненависній роботі, лежати на дивані. Але що, якщо завтра виявиться останнім? Про що ми пошкодуємо і від чого відмовимося, коли зрозуміємо, що другого шансу не буде?

На що не варто витрачати час

1. Порожні переживання. Ми хвилюємося про те, що про нас подумали сусіди, або через вічне жіноче: «чому він не дзвонить?» Переживаємо заздалегідь, що наші діти, які отримали першу двійку, «стануть двірниками». Можемо не спати, прокручуючи в голові останню  розмову з начальником і вгадуючи, що він мав на увазі. Не потрібно знецінювати свої почуття - напевно вони сигналять про проблеми, які важливо вирішити. І краще вже почати їх вирішувати, ніж продовжувати витрачати час на марні хвилювання.
2. Коли робота. Коли зловила себе на тому, що щонеділі впадаю у відчай через «синдром понеділка», а вранці на роботу, що стала нелюбою, «ноги не несуть», і усвідомила, що руйную себе , продовжуючи витрачати життя на те, що забирає сили і не приносить задоволення. Дату свого звільнення з тієї роботи запам'ятала і до сих пір вважаю її святковим днем.
3. Нещасливі відносини. Є сто тисяч причин, чому люди залишаються на довгі роки в токсичних або нещасливих відносинах. Мова не тільки про відсутність пристрасті або міфічного єднання душ. Ніхто не ідеальний, відносини не можуть бути досконалими і сварки трапляються у всіх, це нормально. Але якщо серед усього цього зовсім немає радості, моментів щастя, якщо партнер - чужа людина, з яким вам холодно і самотньо, то має сенс задуматися: чи не дати собі шанс на щастя?
4. Недоброзичливі люди. Друзі, які заздрять замість того, щоб за вас порадіти, колеги, які фальшиво посміхаються і підставляють вас. Свекруха, яка в обличчя говорить одне, а позаочі інше, - чи дійсно потрібно втрачати час і душевні сили на підтримку «худого світу» з тими, хто вас все одно не любить?
5. Насильство. Здається, що це очевидно, але насильство приймає дуже різні форми. Хтось роками живе з тим, хто дозволяє собі підняти руку на дружину і дітей. Хтось до старості років підпорядковується батькові-тирану. А хтось творить насильство над собою, змушуючи робити те, що не хочеться, часто заради кимось придуманої і не вартої того мети. Наприклад, пожертвувати особистим життям «заради дитини», тому що шлюб розпався, а в родині прийнято віддавати іншому все, забуваючи про себе. А потім, залишившись самотньою і не задоволеною своїм життям, вимагати від дитини подібної самопожертви.
6. Гроші заради грошей. Гроші - це прекрасно, вони забезпечують гідне життя, дають можливість купувати собі те, що приносить задоволення, радувати близьких, подорожувати, давати хорошу освіту дітям і багато чого ще. Але коли весь час і сили присвячені тільки тому, щоб їх заробити все більше і більше, є ризик втратити смак до життя і радість від володіння новими речами. «У труну з собою не покладеш» - багато багатих  людей в кінці життя приходили до цієї простої думки. І хтось навіть встигав зайнятися благодійністю, тому що зустріч зі смертю може відчутно змінити пріоритети.
7. Брехня і виправдання. Брехня на спасіння і ситуації, коли обман дозволяє вберегти себе або кого-сь від болю, - такі ситуації не виключені ні для кого, і категоричність в цьому питанні може бути ті саме дурниці. Але постійні виправдання і брехня, за якою ховають і часом навіть втрачають себе, забирають надто багато ресурсів. Іноді набагато екологічніше по відношенню до всіх сказати незручну або неприємну правду і залишитися вірним собі.
8. Заздрість. У нас виникають емоції як реакції на події в житті, і не варто себе засуджувати за це. Гнів, наприклад, - нормальний прояв людської природи. Але заздрість - почуття більш складне і може залишатися надовго, роз'їдаючи свідомість і душу. Але від неї є протиотрути, і з цією проблемою варто попрацювати, тому що багато людей відзначали, що саме вона відняла в їх житті занадто багато часу і сил.
9. Причіпки і сварки з близькими. Чоловік розкидав по підлозі шкарпетки, син не виніс сміття, дочка зробила дурну стрижку, а ви забули частину покупок в магазині біля каси. Загалом, все жахливо. Буває стан, коли немає сил і побутова дрібниця стає останньою краплею. Але сварки через це підривають відносини і забирають багато сил. Так, чоловік не зразок акуратності, але зате він піклується про вас по-своєму. Виховувати дітей - колосальна праця, і ви героїня, що привчаєте їх до порядку і намагаєтеся прищепити гарний смак. А забутий в магазині пакет, можливо, не варто того, щоб за ним ходити, краще дати собі відпочинок, випити чаю і спокійно видихнути.
10. Чи настане завтра? Ми ніколи цього не знаємо. Люди, яким ставили страшний діагноз, як правило, відзначали раптовість і несвоєчасність цього моменту. Не всі мрії збуваються - це нормально.

Але якщо ви все життя мріяли завести собаку і звично відкладаєте на потім - подумайте, чи дійсно щось заважає зробити це зараз, і подаруйте собі цю радість. Котрий рік хочете змінити професію, але чекаєте, що колись так вийде? Так спробуйте зробити крок, ну або, як в анекдоті, хоча б «лягайте в потрібному напрямку». А якщо ви колись посварилися з матір'ю і вас це гризе, не чекайте, поговоріть або напишіть їй листа і розкажіть про те, що відчуваєте.