Фахівці МОЗ в рамках медреформи планують оптимізувати надання екстреної медичної допомоги. Вже розробили оптимальні алгоритми надання допомоги за певними категоріями викликів. Як зміниться робота працівників швидкої на Рівненщині - дивіться далі.

За 27 років роботи фельдшером на Рівне нській станції швидкої допомоги пані Наталія неодноразово чула скарги за запізнення на виклик.

А ще біля під'їздів люди полюбляють встановити клумбу - для краси. Не задумуючись, що це створює перешкоди для доїзду екстрених служб.

27 липня під час брифінгу перший заступник міністра охорони здоров'я Ірина Садов'як зазначила, що в Україні майже 70% карет швидкої допомоги спізнюються на виклики. Тоді ж анонсувала розроблений алгоритм надання екстреної медичної допомоги за розширеними критеріями викликів:

Критичний стан – «швидка» приїде впродовж 10 хвилин. (стан негайного реагування, негайного втручання, по суті реанімаційних заходів)

Екстрений виклик – впродовж 20 хвилин ( потенційно серйозні стани, які потребують швидкої оцінки, невідкладної допомоги на місці або невідкладного транспортування).

Неекстрений- стани, які не несуть собою загрозу для життя і здоров'я пацієнта.

Непрофільний виклики - пацієнт отримує консультацію телефоном.

Саме такі критерії викликів анонсувала 7 липня перша заступниця міністра охорони здоров я.

А таких випадків щодня десятки - кажуть у Рівне нській диспетчерській станції швидкої допомоги.

Відтак, у рамках медичної реформи у МОЗ України планують покращити надання екстреної медичної допомоги. Нині вже змінили тариф за виклик бригади до 163 гривень (раніше було 112 гривень). 

Читайте також: Між "зеленими" і "червоними" від ковід населеними пунктами транспорт не ходитиме