Кращий спосіб відловити захворювання яке тільки починається - щорічно проходити флюорографію або робити шкірні проби (наприклад, Манту). Але якщо з якихось причин ви пропустили тест, залишається варіант розпізнати туберкульоз по раннім його симптомах.

Медики ділять туберкульоз на дві форми

1. Латентна (прихована) форма

Не всі люди,які заразилися хворіють. Імунна система у багатьох людей досить сильна, щоб придушити активність туберкульозних бактерій. В результаті паличка Коха в організмі є, а туберкульозу немає. Однак він може і проявити себе. Приблизно два мільярди людей по всьому світу мають латентну форму туберкульозу. Імовірність того, що латентна форма переросте в активну, за даними ВООЗ, становить 5-15%. Ризик підвищується, якщо ви стикаєтеся зі статком, який знижує імунітет. Це можуть бути вагітність, хвороби печінки і нирок, діабет, недоїдання (пристрасть до суворих дієт), куріння, онкологія або ВІЛ-інфекція. Оскільки зниження імунітету іноді настає досить швидко, варто заздалегідь з'ясувати, чи не заражені ви латентною формою туберкульозу. Маючи інформацію про це, ваш лікар зможе запропонувати вам профілактичне лікування. Це не дасть туберкульозу перерости в активну форму.

2. Активна форма

Виникає, коли імунітет не може стримувати зростання числа бактерій. Маючи цю форму захворювання, людина не тільки ризикує власним здоров'ям, а й активно заражає оточуючих.

7 ранніх симптомів туберкульозу

1. Кашель, який не проходить 3 тижні і більше

Якщо ви раптом почали покахикувати, нав'язливо і, на перший погляд, безпричинно, обов'язково зверніться до терапевта або зробіть флюорографію. Це один з найбільш яскравих і ранніх симптомів неполадок з легкими, які викликає туберкульоз. Звичайно, у кашлю можуть бути й інші причини - наприклад, сезонна алергія або алергія на пил, хронічний бронхіт, занадто низька вологість повітря в приміщенні. Але це той самий випадок, коли краще перебдеть.

2. Дискомфорт у грудях

Необов'язково біль - це можуть бути неприємні відчуття при покашлюванні або вдиху. Якщо вони поєднуються з тривалим кашлем, це однозначне показання для візиту до терапевта.

3. Субфебрильна температура

Так називається дивний стан, коли спеки начебто і немає, але термометр наполегливо показує 37-37,5 ° С. Субфебрильна температура, як і тривалий кашель, необов'язково сигналить про туберкульоз. Але ці симптоми в комплексі абсолютно точно говорять про необхідність проконсультуватися з лікарем.

4. Незрозуміла втрата ваги

Незрозуміла - це значить, що ви не змінювали спосіб життя, не обмежували раціон, не бралися побиватися в спортзалі, а вага поповзла вниз. Причому вперто і помітно. Це взагалі небезпечний симптом, навіть якщо не брати до уваги туберкульоз. Ми втрачаємо масу, коли організму бракує калорій. Якщо ми себе в них не обмежуємо, значить, їх з'їдає хтось або щось всередині нашого тіла. Це може бути що завгодно - від глистів та інших паразитів до швидко зростаючої пухлини або розвивається внутрішнє запалення. Наприклад, туберкульоз.

5. Озноб, посилилася пітливість

Вам то холодно, то, навпаки, кидає в піт. Такий стан знайомий жінкам, які переживають або вступають в клімакс. Але якщо до цього вам ще далеко, він залишився позаду або ви чоловік, не залишайте припливи пітливості без уваги. Особливо показово, якщо в піт вас кидає ночами - так буває при розвиненому туберкульозі.

6. Зниження апетиту

Ви можете ще не здогадуватися про захворювання, а організм вже посилено намагається його подолати. І витрачає на це максимум доступної енергії, запозичуючи її у інших систем. Часто першою страждає система травлення - ми починаємо менше їсти, щоб не витрачати дорогоцінні сили на перетравлення їжі. Нез'ясовне зниження апетиту, навіть якщо воно не супроводжується іншими симптомами, - вірний привід прислухатися до себе і по можливості звернутися до терапевта.

7. Слабкість, швидка стомлюваність

З одного боку, це стан абсолютно природний - для тих, хто тяжко працює або поєднує роботу з вихованням дітей. З іншого боку, відчуття, що сили скінчилися і чомусь не хочуть відновлюватися, - чи не найпоширеніший симптом цілого ряду порушень, в тому числі і смертельно небезпечних. Так виявляють себе і серцево-судинні захворювання, і розвивається рак, і серйозні збої в обміні речовин, і уповільнена депресія, і горезвісний туберкульоз. Якщо лінь раптом стала вашим другим ім'ям, хоча ви ніколи раніше не вважали себе ледарем, як можна швидше зверніться до терапевта. І обов'язково згадайте інші симптоми, в тому числі зі списку вище, якщо вони є.

Що робити, якщо ви помітили у себе симптоми туберкульозу

Це вже багато разів звучало, але повторимо: негайно записуйтеся на консультацію до терапевта. Спеціаліст вислухає розповідь про ваші симптоми, загляне в історію хвороби і запропонує зробити аналізи, які підтвердять або спростують попередній діагноз. Можливо, у вашому випадку причина нездужання зовсім не туберкульоз. А якщо навіть і він, то сьогодні це захворювання відноситься до виліковного (звичайно, коли процес не зайшов занадто далеко). Важливо лише раніше його виявити і почати лікувати. Не зволікайте.