Православна церква 8 травня вшановує пам'ять Святого Марка. Це свято називають по-різному: Марк-ключник, Марков день, Бабин свято, Пташине голодування.

Святого Марка вважали володарем весняних дощів. За повір'ям, якщо у травні дощ буде йти хоча б три дні – слід чекати хорошого врожаю. Господині 8 травня настоєм з кропиви мили підлоги і лавки. З давніх-давен ця рослина застосовувалася як засіб проти зла, нещастя і ворогів. Вірили, що його гострі колючки здатні впоратися практично з будь-якоюнегативною енергетикою. Щоб у домі не було нежданих гостей, над вхідними дверима вішали букет з кропиви. Такий букетик ще визволив будь-якої людини, який переступає поріг будинку, від поганих думок і налаштовував на позитив.

Що сьогодні не можна робити

В цей день не можна думати про ціну: потрібно купувати абсолютно все, що хочеться і ні в чому собі не відмовляти, тоді гроші будуть текти рікою. Також потрібно постаратися не втручатися в чужі справи і життя, інакше ваша власна піде шкереберть. Закоханим не варто в цей день будувати ніяких планів на майбутнє.

Прикмети на 8 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

  • висока і яскрава веселка – до хорошої погоди, бліда і низька – до негоди;
  • дощ – до хорошого врожаю жита, ще багато молока буде худоби;
  • зозуля кує – бути теплій погоді;
  • ясний і сонячний день – до жаркого літа і врожаю ярих;
  • під час дощу заспівали птахи – скоро розпогодиться.

Читайте також: хто святкує день Ангела 8 травня?