Порядок або хаос в житті є свого роду дзеркалом того, що відбувається у вас всередині: з вашими думками, бажаннями, цілями і емоціями. Тому якщо хочеться позитивних змін, варто провести генеральне прибирання і в квартирі, і у власній голові.

Може здаватися, що будинок - це всього лише простір для відпочинку, так що якщо в ньому панує безлад, то не страшно, інші сфери життя виглядають як окремі приклади успіху і зростання. Тільки там теж плутанина: робота давно не радує, спілкуєтеся з тими, хто вам не цікавий, грошей вічно не вистачає, світле майбутнє ніяк не настає. Все це говорить про звичку людини оточувати себе хаосом і безладом. Він так звик, йому - «нормально», навіть подобається часом. Зрозуміло, такий вибір - жити в оточенні хаосу - він зробив не просто так, а в силу певних причин.

Страх змін

Якщо виключити клінічну і психіатричну складову, то перше, про що говорить подібний спосіб життя, це наявність у людини страху новизни. Захламлення простору в даному випадку є своєрідною спробою зупинити час, створити ілюзію безпеки. Закопавшись в масі непотрібних речей, відносин і установок, людина, таким чином, позбавляє себе можливості зіткнутися з чимось новим, вільно рухаються. Він чіпляється за минуле, в побутовому плані «прив'язує» себе до старих речей (нехай навіть це непотріб), просто тому що їх енергія для нього вже знайома. А впустити щось нове в власне життя - по-перше, страшно, а по-друге, важко. Спочатку доведеться розгребти завали накопиченого «барахла», а це - зусилля над собою, витрати власних емоцій, часу і сил. Непросто, в загальному. І знову починається біг по колу в атмосфері знайомої рутини, а зміни зсуваються на наступний місяць або рік. Фішка в тому, що для реальних змін у житті потрібно звільнитись від непотребу. Недарма всі курси з перезавантаження починаються з рекомендацією «звільнити простір і дати місце чомусь новому». У бардаку немає місця «новому», але є ясність «старе», серед якого, можливо, і некомфортно, зате зрозуміло і передбачувано. І не варто тішити себе думкою, що це бажана стабільність. Набагато ефективніше буде зізнатися собі, що безлад є вашою реакцією, тим захисним панциром, яким ви прикриваєтеся перед страхом змін. Спробуйте не брехати самі собі: і слідом за чесністю прийде ясне розуміння своїх потреб, і ви зможете дозволити собі бажані зміни.

Провести межу

Хаотично розкидані речі - це в тому числі історія про особисті кордони. Таким чином людина намагається нагадати собі і іншим, що він існує, і щось із себе представляє. «Як мінімум, цей хаос створив я», - таке пояснення для самого себе в даній ситуації буде цілком логічним. Безлад в будинку і в житті також є формою протесту: проти жорстких батьківських правил або обмежень партнера. «Це мій простір і в ньому буде так, як вирішив я, а не так, як вимагали батьки». У разі, якщо людина давно переступила рубіж повноліття і не живе з батьками, тяга до захаращення може бути наслідком «застрявання» в підлітковому періоді, коли протест не був виявлений і до сих пір вимагає виходу. Загнане всередину подібне бунтарство може виражатися в неохайності в побуті, безладді в квартирі і, як наслідок, призводити до конфліктів в парі. Яка б з причин не була коренем проблеми, в будь-якому випадку, звичка жити в бардаку завжди підсвічує наявність певних психологічних деформацій. Розбиратися і працювати з останніми - необхідно, якщо ви хочете зробити своє життя більш приємною і гармонійною.