Причин больового синдрому різного ступеня інтенсивності, що супроводжує менструацію може бути безліч: від психологічного чинника до ряду патологій.

Передається у спадок

Навряд чи знайдеться жінка, яка в дні менструації відчуває себе сильною і енергійною. Воно й зрозуміло: низ живота зрадницьки ниє, поперек болить, дратівливість підвищується ... До 70% жінок скаржаться на дискомфорт під час менструації. 10% відсоткам ще гірше: вони переживають яскраво виражений больовий синдром в першу добу, що супроводжується блювотою, діареєю, температурою і ознобом. Біль може бути такої сили, що в окремих випадках доходить до непритомності. Хворобливі місячні - це часто спадкова ситуація. Якщо ваша мама стикалася з яскраво вираженим больовим синдромом в дні менструації, скоріше за все ви теж не кращим чином переживаєте їх. Нерідко після пологів болі проходять. Але не завжди.

Хто в зоні ризику?

Причина часто в тому, що у жінки може бути знижений больовий поріг і підвищена чутливість рецепторів ендометрію до простагландинів - речовин, які регулюють скорочення матки і інтенсивність відчуття болю. Грає роль, звичайно, і психогенний фактор, фізіологічний тип жінки - частіше це астенічний тип з лабільною нервовою системою, підвищеною тривожністю. Якщо в процесі менструації відбувається велика втрата крові, можуть призначатися препарати заліза. У дні місячних точно не варто займатися силовими навантаженнями. Важливо не перевтомлюватися, нормально висипатися і відпочивати, уникати важких стресових ситуацій.

Як собі допомогти?

За словами більшість фахівців, з метою знеболювання краще використовувати НПЗЗ (нестероїдні протизапальні препарати). Вони більш ефективні, тому що знижують рівень простагландинів. Можна використовувати і спазмолітики, якщо це дає потрібний ефект. Біль має зникнути протягом двох-трьох годин.