На початку весни продажі вітамінних комплексів зростають. Ми дружно помічаємо у себе ламкі нігті, тьмяне волосся, зневоднену шкіру або висипання, сонливість, втома - в таких випадках прийнято говорити про авітаміноз.

Одним правильним харчуванням і повноцінним сном його не позбудешся. А перед тим як придбати в аптеці мультикомплекс, варто проконсультуватися з фахівцем. Інакше або гроші на вітер, або того гірше - лікування авітамінозу може стати причиною інших, більш серйозних захворювань.

Натуральні і синтетичні

RAW - вітаміни, або сирі (натуральні) легше засвоюються організмом, відповідно скорочують курс лікування і роблять більш позитивний вплив. Синтетичні вітаміни відрізняються більш доступною ціною, однак і користі від них значно менше, оскільки хімічний склад їх компонентів практично не зв'язується з органікою організму, вони погано засвоюються. Також варто розуміти, що через місяць вживання синтезованих вітамінних комплексів, організм практично втрачає здатність засвоювати вітаміни з їжі. Тому при виборі останніх потрібно звертати увагу на склад, віддаючи перевагу натуральності компонентів і потреби організму в певних групах вітамінів.

Про що важливо пам'ятати

Існує думка, що суха шкіра каже про недостатню кількість вітамінів А, В, С, однак в опалювальний сезон, коли повітря в приміщенні пересушене, або при недостатньому вживанні рідини, жорсткої води з-під крана, неправильним підбором косметики або різкому перепаді температурних режимів - сухість шкіри цілком природне явище, а надмірне вживання вітамінних комплексів може тільки нашкодити організму. Набір ваги, слабкість, погіршення розумової діяльності приписують нестачі вітаміну С, але і це не є правильним визначенням. Оскільки всі перераховані симптоми можуть свідчити про абсолютно іншу проблему, наприклад зі щитовидною залозою. Перш ніж приймати рішення проходити вітамінний курс лікування, варто звернутися до фахівця за консультацією. Лікар-ендокринолог може грамотно визначити, в яких саме вітамінів потребує ваш організм і призначити курс прийому в коректних дозах.

Чим небезпечний надлишок вітамінів

Надлишок вітамінів, який називається гіпервітамінозом, є небезпечним наслідком для організму і може призвести до підвищеної збудливості, тахікардії, аритмії, алергічних реакцій, нудоти, стійким головним болям. Наприклад, передозування вітаміну В1 може стати причиною анафілактичного шоку, В3 - привести до болів в м'язах і порушень в роботі серцево-судинної системи, надлишок В6 призводить до сплутаності свідомості і підвищеній кислотності шлункового секрету, D - аритмії, ниркової недостатності, гіпертензії. Надмірна кількість вітаміну A здатне обернутися нудотою, блювотою, світлобоязню, м'язово-суглобовими болями, діареєю. Надлишок вітаміну С також призводить до нудоти, метеоризму, блювоти, кишковим спазмам і іншим, більш тяжким наслідкам.

Які аналізи здавати?

Виходячи з цього, для визначення необхідного курсу прийому вітамінних комплексів фахівець призначить вам клінічний аналіз крові, і вже орієнтуючись:

  • на згортання,
  • рівень лейкоцитів,
  • гемоглобіну,
  • холестерину і ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів) зрозуміє, чого саме не вистачає організму.

Так само можна здати:

  • біохімічний аналіз крові,
  • тести на вітамінний статус,
  • і вміст мікроелементів в організмі. Тоді вже, відштовхуючись від показників ваги, статі і віку, спрямованості лікування або ж профілактики прийому, лікар здатний коректно призначити частоту прийому, тимчасові рамки і підібрати правильний вітамінний комплекс.

Кому більше підходить?

Всі знають, що у вітамінах потребують вагітні жінки і люди похилого віку. Як правило, в разі вагітності потреба організму в певних мікроелементах зростає на 30%. При цьому виникає необхідність в додатковому прийомі вітамінів групи В, зокрема В9, який сприяє активному поділу клітин. Вітамін А бере активну участь у формуванні скелета, Е - сприяє формуванню плаценти, С - формує імунну систему плоду, потрібні і інші мікроелементи, що запобігають ризик появи анемії у вагітної і поліпшують формування щитовидної залози у дитини.

У похилому віці вітаміни стають необхідні через фізіологічних особливостей організму, зокрема: зниження обсягу води і мінералів, зменшення в клітинах числа мітохондрій, які виробляють енергію, дефіциту кисню, уповільнення білкового, жирового і вуглеводного обміну. Природно, що при наявності всіх цих факторів і не зовсім правильного харчування і способу життя більшості людей пенсійного віку мають потребу у всіх 13 вітамінах, що сприяють нормальній життєдіяльності організму. Серед них можна виділити 5 основних: А В С Е і D. Вони і повинні бути присутніми в обраних літніми людьми комплексах.