14 січня Християни східного обряду відзначають свята Василя Великого, Обрізання Господнє і Старий Новий рік. Церковні джерела характеризують Василя Великого, як богослова та філософа. Також його вважали покровителем землеробства, і саме тому цього дня щедрівники засівають оселі зерном. Перший посівальник на Новий рік, як правило, приносить у дім щастя.

14 січня - свято Обрізання Господнього. За церковними переказами, в цей день Христа назвали іменем Ісус, розповідає клірик Свято-Покровського собору Петро Мартинюк.

- Сьогодні, Свята Православна Церква відзначає свято Обрізання Господнє, або по-іншому, як називають найменування Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Це подія, коли праведний Йосип і Пресвята Богородиця принесли своє немовля - Христа до Єрусалимського храму і звершили все, що належало за законом Мойсея. І саме сьогодні було дане ім'я Спасителю, саме Ісус, яке і було провіщене ангелом під час з'явлення його Йосипові у сні.

Також, цього дня відзначають день Святого Василя, який залишив великий слід у Православному богослов'ї.

- Оскільки нам відомий Василь Великий, як і творець літургії. Як і наставник монахів, оскільки він упорядкував чернецтво, як видатний богослов, недаремно церква дала йому ім'я Великий, що вказує на святість його життя. Так і у православному вченні, його внесок великий, зокрема у розвитку богослов'я, - продовжує клірик.

Святого Василя вважали покровителем землеробства, і саме тому цього дня щедрівники засівають оселі зерном.

А ще 14 січня у народі прийнято святкувати перший день нового року за старим стилем.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/WJCYoTwfM1k" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Читайте також: Як рівняни святкують Щедрий вечір?