Як зрозуміти, що ваша печінка волає про допомогу, вже не справляючись з непомірною для неї навантаженням? Відчуття тяжкості або болю в правому підребер'ї, печія, відрижка, пожовтіння склер очей на наступний день - все це свідчить про те, що з'їдено за святковим столом було занадто багато.

Ознаками ж алкогольної інтоксикації є: нудота, блювота, болі в області живота або оперізують, головні болі і запаморочення, спрага. Якщо ви спостерігаєте у себе хоча б кілька симптомів, терміново приступайте до «реанімаційних заходів».

Щоб допомогти печінки якомога швидше позбутися від наслідків святкових надмірностей, в першу чергу скоректуйте раціон.

Найчастіше дієтотерапії буває досить, щоб відновити нормальну роботу цього органу. Виключіть з раціону всю жирну, гостру, копчену їжу, часник, цибулю, редьку, редис, сирі овочі, а також м'ясні та рибні бульйони. Утримайтеся від вживання алкоголю. Включіть в меню так звані ліпотропні страви: вівсяну і інші каші, приготовані на воді, сир, яйця, зварені в мішечок, нежирну рибу, термічно оброблені овочі та фрукти, картопляне пюре. У каші добре додати трохи олії з гарбузового насіння. Харчування має бути дробовим, невеликими порціями.

Пропийте курс фітопрепаратів з розторопші або артишоку.

За словами відомого американського дієтолога Мішель Шофро, ефективно очищує печінку від токсинів також масло лляного насіння і лимонний сік. Введіть в свій щоденний раціон 2 ч. л. якісної лляної олії холодного віджиму. Сік одного лимона слід розвести в літрі води і пити протягом дня невеликими порціями.
Замініть чорний чай і каву вітамінним напоєм, що зміцнює печінку.

Рівні частини плодів шипшини, зеленого чаю, листя чорної смородини, м'яти перцевої і листя суниці подрібніть і перемішайте. 3 чайні ложки збору покладіть в термос і залийте 500 мл крутого окропу. Залиште суміш на 2 години, потім процідіть. Приймайте в теплому вигляді по 1 склянці 2-3 рази на день. Мішель Шофро для приготування цілющого чаю рекомендує взяти в рівній пропорції корінь солодки, кульбаба, цикорій, імбир і куркуму. Чайну ложку суміші слід заварювати в чашці окропу. За день бажано випити 3 чашки такого напою.

Робіть дихальну гімнастику.

Вправи на діафрагму благотворно впливають на печінку. Сядьте на стілець і випрямити спину. Праву руку потрібно покласти на груди, а ліву на живіт. Повільно вдихніть животом - випніть вперед, ви відчуєте це лівою рукою. Продовжуйте вдих вже грудьми - проконтролюйте це правою рукою. Продовжуйте вдихати диафрагмально, тягнучи живіт. Діафрагма при цьому піднімається. Закінчите вдих грудьми. Затримайте дихання і зробіть повний, галасливий видих через рот. Затримку дихання можна поступово збільшувати.