Цистит - не тільки неприємне, але і вкрай підступне захворювання. Познайомившись із циститом, людина має всі шанси зустрітися з ним знову і знову. Чому так відбувається і чи можна цього уникнути?

Звідки він береться ?!

Гострий цистит у хронічний перетворюється часто, легко і підступно: поступове зникнення симптомів - навіть повне їх зникнення, - зовсім не означає одужання. Тому наявність таких симптомів, як: болі в нижній частині живота, часті позиви до сечовипускання, відчуття неповного випорожнення сечового міхура, загальне нездужання, підвищення температури, слабкість, - в будь-який їх комбінації! - вимагають негайного візиту до лікаря, а не терплячого очікування, поки «саме пройде». Попутно зауважимо, що величезна кількість добрих, розумних, дружніх, перевірених століттями і інших аналогічних порад в інтернеті є однією з причин повторних загострень і ускладнень цистіта. До основних факторів ризику відносяться будь-які гострі і хронічні інфекції в інших системах організму (від карієсу і риніту до ГРВІ та захворювань, що передаються статевим шляхом), переохолодження, гіповітаміноз, нездоровий раціон, синтетична білизни, недостатня гігієна (важко уявити собі таке в ХХI столітті, і тим не менше). Імунітет в ці моменти зайнятий іншим: лікуванням нежиті, зігріванням вашого тіла і т.д., і цим одразу ж намагаються скористатися дрімаючи до пори інфекції.

Що робити?

Щоб не допустити переходу циститу в хронічну форму, необхідно дотримуватися кількох простих правил.

  • загартовуйтеся, ведіть активний спосіб життя - це підвищить ваш імунітет.
  • не переохолоджуйтеся, подбайте про те, щоб вам завжди було тепло, особливо у вразливій зоні.
  • вибирайте натуральну зручну білизна (і ніяких стрінгів - їх крій полегшує потрапляння кишкової палички в сечовий міхур).
  • слідкуйте за харчуванням: в раціоні повинні бути фрукти і овочі - завдяки вмісту в них вітамінів і органічних кислот, підвищується опірність організму інфекціям.
  • пийте більше рідини - вода прискорює обмін речовин і швидше виводить токсини з організму.