Вони не ховалися і не тікали. Сьогодні на Рівненщині в обласному збірному пункті, що у Здовбиці на Здолбунівщині, відправляли строкових призовників у військові частини Збройних Сил України. Перед тим вони отримали повістки та пройшли медичну комісію. На тих юнаків, які не з'явилися чекає кримінальна відповідальність.

Вони юні, проте свідомі та патріотично налаштовані. Сьогодні в обласному збірному пункті у Здовбиці відправляли на службу строкових призовників.

І от 165 чоловік на даний час на збірному пункті готуються до відправлення, - говорить військовий комісар Рівне нського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Валерій Куценко.

Перед тим хлопці отримали повістки та пройшли медичну комісію. Далі їх розподілятимуть по різних військових частинах. А це Державна прикордонна, спецтранспортна служби, Нацгвардія та Збройні Сили України.

Приїхали представники військових частин в яких вони будуть проходити службу. Це військова частина Старичі Львівської обласні і Десна. Тобто зараз ми відправляємо в основному в навчальні частини.

Їхні представники вже приглядаються до новобранців.

Приїхав за молодим поповненням близько 10-ти людей. Перше - це людина повинна мати саме бажання, щоб ми його потім не ловили, так як бувають такі випадки, це категорія Б, щоб він вмів їздити на автомобілі. І навіть, якщо цього немає. Ми все навчаємо і видаємо категорії. Людина може прийти з батальйона в батальйон. Якщо йому не подобається рембат, він переходить у танковий наприклад, - розповідає офіцер організації навчального процесу у 169 Навчальному центрі "Десна" Микола Казбан.

Самостійно обрати місце служби можуть 18-річні хлопці, які за письмовим дозволом батьків йдуть на службу. Проте такі випадки поодинокі. Загалом, на строкову службу набирають молодь віком від 20 до 27 років.

Вагань не було. Прийшла повістка після навчального закладу і пішов. Цікавить по спеціальності більше, Львів хочу попробувати в навчальний комплекс, - каже призовник Олег Марчук.

А 20-річний Олексій мріє потрапити в прикордонну службу.

Від армії хочу взяти дисципліни, набратися мужності, здобути професію в майбутньому, - розповів призовник Олексій Хамула.

Проте не всі юнаки прагнуть йти на строкову службу. Хтось ігнорує, хтось виїжджає за кордон, а деякі просто не з'являються на відправлення. До прикладу, сьогодні таких 12.

Якщо ми їх не знайдемо, то їм загрожує кримінальна відповідальність. Позбавлення волі терміном на 2-3 роки.

Поки новобранців благословляє капелан, за воротами виглядають схвильовані рідні призовників, які тільки сьогодні приїхали в збірний пункт на проходження медичної комісії.

Вчора свого відправила, а сьогодні племінника відправляю. Ну нічого, надіємось, що все буде добре.

Загалом під час осінньої призовної компанії з Рівне нщини заплановано призвати близько 500 громадян України. Новобранців не відправлятимуть на службу в зону бойових дій. Служитимуть хлопці 18 місяців, ті, хто мають вищу освіту, а саме ступіть спеціаліста чи магістра - один рік. 

До теми1 жовтня в Україні стартував осінній призов на строкову військову службу

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber