Сьогодні, 1 жовтня, в Україні стартував осінній призов на строкову військову службу. Попередньо, з Рівненської області планується призвати 500 осіб. Хлопці повинні бути від 20 до 27 років, мати хороший фізичний стан та бажання служити. Однак, таких, на жаль мало. Весною у Рівному пройшли медичну комісію 450 осіб, з них лише 25 вступило до лав Збройних Сил України.

На медичну комісію до призовної дільниці Рівне нського військового комісаріату сходяться хлопці. Хтось на приписку, а хтось уже з повісткою.

Хочу служити, оскільки мій тато служив і я хочу так само. Хотів би попробувати себе на полігоні. Там постріляти з автомата, - говорить Олександр.

У призовній дільниці хлопців оглядають усі лікарі. При необхідності направляють на додаткові обстеження до інших медичних закладів міста. А скаржаться молоді хлопці на здоров'я часто.

Перед початком обстеження дають медичні картки і медичну документацію про стан свого здоров'я і згідно з цих записів ми змушені їх доправити на дообстеження, щоб підтвердити чи не підтвердити дану хворобу, - каже т.в.о голови призовної комісії Віра Куцюк.

Під час весняного призову у Рівному 450 осіб пройшли медичну комісію, з них лише 25 пішли служити, кажуть у профільному відділенні.

Інтерес до служби зараз в якійсь мірі нижчий, ніж був ранішеОсобливо в такому молодому віці є почуття невпевненості в собі: чи зможу я воювати, чи вийде в мене чи не вийде, чисто моральні такі от якості. Тому дійсно, так як у нас є вибір, то зараз призовників зараз не беремо на війну, але вони все-рівно деякі настрахані, що піде і я не зможу, - говорить психіатр Юрій Бідюк. 

Особи призовного віку в десятиденний термін від часу оголошення призову, навіть, якщо вони не отримали повістку, зобов’язані з’явитися до районного чи міського центру укомплектуваня та соціальної підтримки і пройти медичну комісію.

В разі отримання повістки і неприбуття на призовника накладається штраф відповідно до керівних документів Закону України, - розповів старший офіцер відділення призову РОМВК Віталій Черних.

А тим, які пройшли медичну призовну комісію і є придатними до військової служби, не з'явилися на відправлення загрожує кримінальна відповідальність.

Притягується до кримінальної відповідальності, яка передбачає позбавлення волі строком до 2 років.

Цьогоріч з Рівне нської області планується призвати 500 осіб, 110 з обласного центру. Строк служби 18 місяців, ті які мають вищу освіту або мають освітній рівень спеціаліста або магістра, призиваються на 12 місяців. До слова, при призові виплачується грошова допомога в розмірі 2 прожиткових мінімумів, а далі щомісячно декілька сотень державного утримання, в залежності від військового звання та посади.  

Читайте також: з 1 жовтня на Рівне нщині розпочнеться чергова монетизація пільг на комуналку

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber