Вагітність - дуже важливий етап у житті кожної жінки. Крім щастя і бажання якнайшвидше побачити своє маля, майбутня мама часто відчуває багато іншого. Так, наприклад, вагітних може турбувати токсикоз, часте сечоспускання, втома. Всі ці симптоми залежать від особливостей перебігу вагітності. Проте є такі, які потребують обов'язкового звернення до лікаря.

Зміни в організмі майбутньої мами провокують виникнення різноманітних симптовів, які раніше були незнайомі жінці. Деякі з них свідчать про те, що з вагітністю не усе гаразд. У разі їх виникнення необхідно якнайшвидше звернутися до лікаря. 

У вас набряки.

Цілком очевидно, що у кожної вагітної жінки можуть бути певні набряки. Однак медики наполегливо радять майбутнім мамам пильно стежити за їхнім обличчям та руками. Справа в тому, що набряки в цих ділянках можуть про прееклампсію або токсикоз. Те саме стосується спухлих щиколоток та ніг. Якщо ви відчуваєте, що набряки з’являються раптово, проконсультуйтесь з лікарем, оскільки рання діагностика прееклампсії надважлива.

Ваша дитина менше рухається.

Між 16 та 24 тижнями вагітності ви уже повинні відчувати, як рухається дитина. Після 24-го тижня ви можете помітити, що малюк рухається активніше. Хоча вночі він може бути спокійнішим. Однак якщо ви розумієте, що цих рухів стає менше, зателефонуйте своєму акушеру чи в пологове відділення.

У вас кровотеча чи кров’янисті виділення.

Легка кровотеча є нормальним явищем впродовж вагітності. У жінки можуть бути згустки крові, густіша кров або просто кров’янисті виділення. Проте важливо мати на увазі, що кровотеча може бути ознакою викидня, відшарування плаценти або передлежання плаценти. Тож якщо ви помітили кров – негайно зверніться за медичною допомогою.

Ви відчуваєте біль.

На жаль, біль – один з симптомів, які можуть траплятись під час вагітності. Але якщо він постійний, важкий і супроводжується кров’янистими виділеннями чи іншими тривожними симптомами – зверніться до лікаря, щоб виключити можливість викидня, позаматкової вагітності чи кісти, які викликають біль у тазі чи животі.

У вас гарячка.

Лихоманка під час вагітності – не рідкість. Через ослаблену імунну систему майбутні мами більше, ніж інші, ризикують захворіти грипом та іншими вірусними захворюваннями. Однак якщо гарячка триває більш ніж 24-36 годин, ідіть до лікаря. Якщо високу температуру супроводжує біль, вам точно необхідно до медиків. Це може бути ознакою інфекції нирок, лістерії або пневмонії.

Бережіть своє здоров'я під час вагітності. Уважно прислухайтеся до свого організму і будьте завжди готові відвідати лікаря, адже краще попередити проблему, ніж потім шукати, як її вирішити. 

Читайте також: Перший триместр вагітності: що потрібно знати майбутній мамі?

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber