25 років тому на політичній карті світу з’явилася нова суверенна держава – Україна. Оспівана у піснях, зображена на полотнах митців та у творах письменників, виборена мечем та кров’ю українських воїнів, ідея незалежності стала реальністю.

Реальністю, що поставила перед українством ряд завдань: у короткі терміни позбутися пережитків радянського минулого, сформувати власні державні інститути, сформувати громадянське суспільство, забезпечити розвиток освіти, культури, науки, і, таким чином, вступити до ліги демократичних держав світу. Пріоритети визначено: національне відродження, економічне зростання, культурне піднесення.

Станом на сьогодні існує ряд проблем, котрі унеможливлюють поступальний рух вперед. Але крок за крок, апелюючи до минулого та аналізуючи його помилки, докладаючи усіх зусиль, ми рухаємося у правильному напрямку. Ми захистили право бути господарями на власній землі у 1991 році, ми відстояли право бути почутими у 2004 році, врешті-решт, ми зробили вибір на користь європейського демократичного вектора розвитку держави та суспільства у 2014 році.

Сьогодні цинічно та підступно імперіалістична Росія, нехтуючи всіма міжнародними правовими угодами, вчинила інтервенцію на територію суверенної держави України і насильно анексувала Крим. Проте і такий удар у спину не зупинив українців, а, навпаки, сконсолідував націю у боротьбі за свободу. Тисячі патріотів, не гаючи часу, прибули до військкоматів і приступили до виконання громадянського обов’язку. У скрутний для держави час ці доблесні воїни, маючи прекрасну сім’ю, виховуючи дітей, маючи чудову кар’єру, не могли залишатися осторонь. Беручи приклад, розуміючи важливість ситуації, приступаю до виконання військової служби, розпочинаючи навчання з нового навчального року на військовій кафедрі. Більше того, тисячі українців сформували волонтерські ініціативи, спрямовані на: забезпечення усім необхідним українських воїнів, створення центрів з допомоги тим, хто постраждав під час проведення військових дій, консультативних центрів, центрів із надання юридичної допомоги. Волонтерський рух, активно співпрацюючи з українською діаспорою країн закордону, розвиваючи мережу волонтерських ініціатив по усій території держави, продовжує набирати обертів не лише у сфері забезпечення армії.

pic

Але є інша сторона медалі. Як не дивно, сьогодні все ще актуальні слова Симона Петлюри: «Гірше ніж москальські воші можуть бути тільки українські гниди». І це дійсно так. Два роки тому ріки крові українських синів та дочок текли вулицями Києва – Майданом Незалежності, Інститутською, Грушевського. Злочинці при владі знущалися над українцями, винищуючи фізично та ламаючи духовно. Використовували при цьому усі необхідні засоби. Не звертали уваги на те, що ми зробили власний, незалежний від політичних амбіцій верхівки, вибір. Руйнація духовності мізерної людини призвели до катувань, вбивств, зниклих безвісти… Це все наслідки деградації вздовж і впоперек корумпованої влади.

Корозією суспільної деградації були захоплені і інші, так звані, представники «золотої молоді»: ті, хто тікаючи від призову опинився поза межами України; ті, хто масами виїжджають навчатися за кордон, таким чином фінансуючи закордонні навчальні заклади та позбавляючи Україну нових ідей; ті, хто в час вчиненої Росією проти України війни, виїжджають на заробітки у пошуках кращого життя саме в країну, що є агресором, і, таким чином, фінансують економіку цієї держави. Боляче спостерігати за такими явно негативними тенденціями. Мабуть, ми так і не навчилися бути відповідальними за зроблені нами вчинки.

Україна потребує рішучих та радикальних перетворень. І ці перетворення, без перебільшення, відбуваються вже не зараз: впровадження інвестиційно-інноваційних проектів, розвиток промисловості, реформи децентралізації та формування спроможних територіальних громад, масштабна приватизація, реформи державної сфери, судочинства, освіти, науки та культури. Лише об’єднавши зусилля, а не втікаючи від відповідальності, ми можемо упевнено крокувати вперед і стверджувати: незалежність дала нам право бути вільними.

З нагоди 25-ої річниці Незалежності України від усієї душі бажаю кожному українцеві – міцного здоров’я, достатку, щедрої долі, перемог у всіх починаннях, кожній українській родині – миру та злагоди, добробуту. Нехай Ваші серця наповнюються гордістю за нашу державу. Ми вільні та незалежні. В єдності – запорука нашого успіху та процвітання України.

Слава Україні!

✍✍✍
Стаття учасника проекту "Здобувай досвід разом із "Рівне 1" Віктора Підгрушного.

Надсилай свої статті на електронну адресу office@rivne1.tv й очікуй повідомлення від модератора з посиланням на її публікацію на сайті rivne1.tv.

Автор статті, яка набере найбільшу кількість переглядів, матиме можливість стажування у ТРК «Рівне 1».

Не втрать свій шанс!

Деталі проекту