Захищав спокій Батьківщини, а за це отримав клеймо дезертира. Замість заслуженої пошани та фінансової винагороди в мирній Україні учасники АТО змушені захищати свої права у залі суду. Та не завжди можуть це зробити самостійно.

Самовільно залишив частину - ось, що дізнався про себе боєць АТО Юрій Стріла поки лежав у госпіталі з пораненнями ноги та простреленою рукою. На документах - офійційна відпустка у зв'язку із пораненням, а фактично - відкрите кримінальне провадження зі звинуваченням у дезертирстві.

На цей раз Феміда розсудила справедливо: учасникові АТО виплачуватимуть фінансову допомогу по інвалідності. Та такі випадки не поодинокі - військові частини "економлять" на захисниках України, а тому часто фальсифікують справи, - стверджує адвокат.

Самостійно захистити свою честь не зміг би, - стверджує Юрій. На поміч прийшли волонтери Центру допомоги учасникам АТО та їх сім'ям. Їм не вперше довелося розгрібати авгієві стайні українського правосуддя. Найчастіше успішно. Нині до Центру надійшло вже більше тисячі звернень - і кількість проблем учасників АТО не зменшується.

Волонтери допомагають не лише ділом, а й словом - кожен з них своєрідний психолог для бійця. А щоб захисники дізналися про їхні послуги, інформують за допомогою буклетів, сайту, а згодом - підключать смс-розсилку. Стверджують: роблять усе можливе, щоб бійці не лишалися сам на сам із проблемами.