1 жовтня на вулицях Данила Галицького, Київській та Соборній, що у Рівному були зафіксовані біл-борди окремих політичних партій та кандидатів на посаду міського голови, які були розміщені до їх офіційної реєстрації у якості суб’єкта виборчого процесу і після реєстрації мали бути зняті.

Проте, цього не відбулося, що є порушенням Закону «Про місцеві вибори».

Мова йде про біл-борди партії «Народний контроль», ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», політичної партії «УКРОП», Аграрної партії України, партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Наш Край», «Об’єднання «Самопоміч», а також кандидатів на посаду міського голови Рівного Дмитра Якимця та Володимира Хомка. Біл-борди були розміщені до офіційної реєстрації відповідних політичних партій та кандидатів.



pic

1 жовтня 2015 року закінчилась офіційна реєстрація кандидатів в депутати та реєстрація кандидатів на посаду міського, сільського або селищного голови. З цього моменту, згідно ч.1 ст.54 ЗУ «Про місцеві вибори» право вести передвиборчу агітацію мають місцеві організації партій, кандидати в депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, а також кандидати в депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, зареєстровані відповідною ТВК для участі у місцевих виборах.

Окрім цього,ч. 6 ст.54 Закону передбачає здійснення передвиборної агітації виключно за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється.



pic

Зважаючи на це, всі друковані агітаційні матеріали, до яких, відповідно до Закону «Про місцеві вибори», належать: плакати, стенди, листівки, постери, інша друкована продукція з написами, що стосуються передвиборної агітації, а також матеріали, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами, які були виготовлені до реєстрації відповідних політичних партій та кандидатів суб’єктом виборчого процесу, після їх реєстрації не можуть використовуватися в агітаційних цілях. Використання та поширення цих агітаційних матерів є порушенням Закону, бо ці матеріали не були виготовлені з виборчого фонду.

Про це повідомляє громадянська мережа "ОПОРА".