Село Омеляна, що поблизу Рівного, неначе пофарбоване невидимим художником у біло-салатні кольори. Та така краса геть не радує селян. Її творцями вони називають фірму «Акріс Агро», яка на орендованих у тутешніх мешканців земельних паях вирощує сою. Труячи шкідників, фірма завдала шкоди не лише людським городам, а й здоров’ю. Посіви сої упритул межують з городами та дворами. Там і осідали хімікати, коли фірма обприскувала поля, пише ((http://www.rp.rv.ua/2015/07/09/truyat-bo-moratorij/)(Рівненська правда)).

Одразу потому мешканці вулиці Музиківської (вона оточена соєвими плантаціями) отримали увесь букет ознак отруєння – запаморочення, нудоту, головний біль, розлади шлунку, шкірні висипання.

– У нас «погоріла» городина, дерева стали жовтіти, – бідкається мешканка вулиці Музиківської Людмила. – На другий день після кропіння в сусідки загинули кролі. Ми тепер не знаємо, чи можна їсти те, що вижило на городі.

– Діти потруїлися полуницями, – додає її сусідка Лариса. – Повигорали редиска і часник, пожовкли квіти. Малина і виноград геть побіліли. Боюся, що ми ними також потруїмося.

– Коли кропили, все йшло на наші городи й двори, бо трактор дуже високо піднімав стрілу для кропіння. А ще й вітер був, – розповідає Володимир з вулиці Дубнівської.

Його обійстя оточене соєвими полями. Загинули частина бджіл з пасіки, ушкоджені медоносні рослини. Тож невідомо, чи не потруїться й решта бджіл. Найбільше непокоїть, каже пан Володимир, те, що масово гинуть польові миші, ящірки, кроти. Як він вважає, це ознака дуже сильної отрути, яка може украй негативно вплинути не лише на рослини та ґрунт, а й на людський організм. Дізнатися бодай щось у контролюючих організаціях, куди звертався Володимир з кількома односельцями, не вдалося. Чиновники, посилаючись на мораторій на перевірки бізнесу, «відфутболюють» скаржників.

За словами мешканців, про обробку полів їх ніхто заздалегідь не попередив, як і про те, чим кропитимуть, який ступінь і термін дії токсичності препарату, які застережні заходи слід ужити, як це передбачено законом «Про пестициди і агрохімікати». Бджолярів, чиї пасіки знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ, відповідно до закону «Про бджільництво», мали попередити не пізніше, ніж за три доби до початку обробки. У відповідь на обурення людей працівники фірми відмахувалися, мовляв, кропили і будемо кропити. Назвати препарат, який використовують, відмовилися. Як твердять мешканці Омеляни, така ситуація повторюється практично щороку, відколи з їхніми городами упритул стали сусідити соєві посіви фірми «Акріс Агро». Селяни вбачають один з виходів із ситуації у тому, щоб пайовики розірвали договори оренди з фірмою «Акріс Агро».

Скандал вийшов за межі одного району

Такі ж «розмальовані» у салатні кольори дерева й кущі, вигоріла городина, погіршення самопочуття спостерігаються у щонайменше півтора десятка сіл Рівне нського, Гощанського та Острозького районів, де ТзОВ «Акріс Агро» орендує поля. Селяни також нарікають на бездіяльність контролюючих органів.

У селі Милостів Рівне нського району, як розповідають тамтешні мешканці, агрофірма, вочевидь, бажаючи зам’яти скандал, сплатила багатьом скаржникам від трьохсот до тисячі гривень кожному. А після цього уночі знову обприскувала поля. Обуренню селян немає меж, розповідає тамтешній активіст Богдан ЛИМАР:

– У нас діти з температурою до 40-а градусів, з діареєю… Маса звернень до фельдшерсько-акушерського пункту в Дядьковичах.

За словами Богдана Лимаря, люди планують пікетувати Рівне нську ОДА, аби примусити владу звернути увагу на критичну ситуацію, яка вже вийшла за межі одного району. Окрім цього, мешканці Милостова мають сумніви щодо законності використання землі ТзОВ «Акріс Агро», адже договорів оренди пайовики досі не отримали.

На підприємстві «Акріс Агро» звинувачення у порушенні правил обробки посівів хімікатами заперечують. Водночас, у телефонній розмові з журналістом представник фірми пан Олександр припустив, що хімікати могли потрапити на селянські городи. Він запевнив, що, якщо буде доведено, що шкоди завдала саме їхня фірма, то вони готові компенсувати збитки. Для цього, мовляв, створено комісію, яка розглядатиме подані до сільських рад заяви. Пан Олександр зазначив, що частині людей вони вже компенсували збитки. На запитання, кому і яким чином, волів не відповідати. Голова Омелянівської селищної ради Оксана Курганська підтвердила, що вона спілкувалася з представниками агрофірми, й вони пообіцяли розглянути акти про завдані збитки.

Чиновники «зачухалися» лише після звернень людей до ЗМІ

Зневірившись знайти правду у чиновників, селяни звернулися до журналістів. А мешканці Омеляни написали скаргу за 335-ма підписами про бездіяльність контролюючих органів та з проханням захистити їхні інтереси до прокуратури. І зазначили, що хімічних атак на свої обійстя більше не терпітимуть.

Як повідомив прокурор прокуратури Рівне нського району Дмитро БИКОВ, за зверненням мешканців села Дядьковичі уже відкрите кримінальне провадження за фактом забруднення земель (ст. 239 ККУ). Мінімальне покарання за це – штраф до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, максимум (якщо забруднення спричинило загибель людей, їх масове захворювання або інші тяжкі наслідки) – від двох до п’яти років позбавлення волі. Розслідування проводить Рівне нський райвідділ міліції. Щоправда, представник ТзОВ «Акріс Агро» Олександр зазначив, що про кримінальне провадження йому нічого не відомо.

Голова облради Михайло КИРИЛЛОВ, до якого звернулася журналіст за коментарями щодо бездіяльності влади, зазначив:

– Ситуація – наглядний приклад того, що громадянин України безсилий перед системою. Працює десяток структур, а захистити людей нікому. Та ще й діє мораторій. Вплинути на ситуацію може прокуратура. Знаю, що люди вже зверталися туди. Я теж направив лист. Вимагаю відповіді й у Держекоінспекції.

Заступник начальника департаменту екології та природних ресурсів Олександр КУРИЛЬЧИК зазначив, що найближчим часом буде створена комісія, яка вивчатиме ситуацію. Щодо мораторію на перевірки, то пан Курильчик зазначив:

– Звернення мешканців розв’язує руки для перевірки. Мораторій діє на перевірки малого і середнього бізнесу, а це величезний агрохолдинг. Йдеться про забруднення навколишнього природного середовища, ймовірне завдання шкоди людському здоров’ю. Який мораторій?

У вівторок, 7 липня, відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Рівне нської райдержадміністрації, на яке запросили представників сільських громад та ТзОВ «Акріс Агро». Під тиском селян чиновники ухвалили низку рекомендацій, лейтмотивом яких є необхідність дотримання агрофірмою законодавства під час обробки полів хімікатами. Утім, як зазначив перший заступник голови Рівне нської РДА Дмитро КАМІНСЬКИЙ, змусити фірму їх виконувати ніхто не може. Також звернулися до обл­ради і облдержадміністрації, щоб вони рекомендували сільським головам складати акти на скарги людей. Щоб встановити причинно-наслідковий зв’язок між обробкою полів хімікатами та наслідками від цього, потрібно провести перевірку на підприємстві. За словами Дмитра Камінського, ГУ Держсанепідемслужби у Рівне нській області уже звернулося із запитом на проведення перевірки до Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Головний лікар Рівне нського міжрайонного управління Держсанепідслужби у Рівне нській області Василь ТОНКОНОЖЕНКО каже, що представники служби письмово зверталися до агрофірми з проханням надати документи, що стосуються робіт із обприскування полів отрутохімікатами, однак відповіді не отримали. Відтак, головний санітарний лікар району поки що не може відповісти мешканцям сіл, чи безпечна для вживання вирощена у їхніх господах сільгосппродукція. Водночас, він повідомив, що фахівці лабораторного центру ГУ Держсанепідслужби області уже вирушили до Омеляни та Милостова за зразками городини, ґрунту, води для аналізу.

А тим часом, доки чекатимуть дозволу з Києва на перевірку, не виключено, що агрофірма знову труїтиме шкідників.