У клубі рукоділля «Майстриня», що діє при відділі інформації та документів виробничої тематики комунального закладу «Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека» Рівненської обласної ради з пропозиції майстрині Надії Жданкіної розпочалася благодійна акція «Допоможемо новонародженим недоношеним діткам», в якій уже прийняли участь одинадцять майстринь клубу.

Всі бажаючі можуть долучитися до в'язання восьминіжок для недоношених діток, завітавши у Рівне нську обласну універсальну наукову бібліотеку (вул. Короленка 6, 3-й поверх) 31 січня о 14 год.

- Ми в'язали восьминогів для недоношених малюків, які після народження знаходяться у реанімаційному відділенні Рівне нської обласної дитячої лікарні в інкубаторі, де до них прикріплюють безліч трубочок для забезпечення їхньої життєдіяльності. Клубівці напередодні закупили бавовняні нитки різного кольору, роздрукували допоміжні матеріали зі схемами та описом в'язання восьминога і у суботу в бібліотеці розпочали роботу, - розповідає майстриня з в'язання гачком Тетяна Князєва.

З історії: в січні 2013 року одна датчанка зробила цікаве відкриття, коли її дитина народилася передчасно і мала перебувати у кувезі, вона зв'язала маленького блакитного восьминога і поклала іграшку біля малюка. Ефект був більшим, ніж хтось міг передбачити. Малюк перестав постійно тягнути (та виривати) зонди та трубочки, став набагато спокійнішим. Цей випадок зацікавив лікарів і подібна практика набула популярності в багатьох медичних закладах Данії, Швеції, а потім Голландії та Бельгії. Лікарі схиляються до думки, що діти звикли мати біля них пуповину і тримання щупалець восьминіжків нагадує їм про це відчуття захищеності і спокою, що було в них, перебуваючи в лоні матері.

Зараз ідея іграшок-восьминіжок має понад дві тисячі послідовників у багатьох країнах світу.

Про це повідомили на сайті Рівне нської обласної ради