Щоправда не через хворобу чи епідемію. Ввели його рівненські екологи в зв'язку з поширенням амброзії полинолистої. Однорічної ярої рослини, яка за зовнішнім виглядом розмірами і формою листків нагадує полин.

Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. В період цвітіння, з середини липня до настання заморозків, спостерігається алергійне захворювання - амброзійний поліноз. Пилок амброзії, потрапляючи у ніс, бронхи викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, викликає різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми. Крім цього рослина здатна в польових умовах витісняти і пригнічувати бур'яни та культурні рослини. Рівне нські фітосанітари кажуть, вперше на Рівне нщині амброзія з'явилася у 1986-му році. З того часу вона тільки розмножувалась.

Боротися з поширенням амброзії можна декількома способами.

Участь у акції зі знищення амброзії в Гощанському районі за ініціативи фітосанітарної інспекції взяли і представники департаменту екології та природних ресурсів. Допомагала і районна влада.

Окрім амброзії карантин на Рівне нщині оголосили ще через три рослини. Це золотиста картопляна нематода, бактеріальний опік плодових та ризоманія буряку. Відмінять карантин тоді, коли ці рослини знищать повністю.