За новим Законом "Про охоронну діяльність" вони тепер теж мають право застосовувати до порушників фізичний вплив, спецзасоби та службових собак. Найбільший резонанс серед громадськості викликав той факт, що приватним сек'юриті можуть дозволити використовувати і травматичну зброю, яка теж є спецзасобом. Люди стурбовані - хтозна чи не перевищуватимуть тепер охоронці своїх повноважень.

Донині в Україні охоронні фірми поділялися, так би мовити, на два рівні. Перший - Державна служба охорони, вона відноситься до МВС. Себто має дозвіл на використання і спецзасобів, і вогнепальної зброї. Всі інші - це приватні охоронці. Котрі, дотепер могли хіба що затримати особу, що посягала на об'єкт, до приїзду міліції. Далі вже правоохоронці проводили огляд речей та допити. Тепер приватні сек'юриті отримали більше прав - набув чинності Закон України "Про охоронну діяльність".

Володимир Довгий - заступник директора приватної охоронної фірми. Каже, у них всі охоронці третього рівня кваліфікації, тобто пройшли спеціальну підготовку, мають відповідну освіту. Раніше не було Закону, який би регламентував діяльність охоронних організацій. Новоприйнятий - фактично закріпив права та обов'язки "приватників". Тепер вони можуть застосовувати до осіб, які посягають на об'єкт охорони, заходи фізичного впливу та спецзасоби, а ще використовувати службових собак. Це прописано у статті 16-тій. До таких нововведень рівняни ставляться неоднозначно.

Закон чинності набув, та тільки приватні охоронці не поспішають ним керуватися. Принаймні, використовувати спецзасоби, бо їхнього переліку поки немає. Його затверджуватиме Кабмін. Травматика, газові балончики, шокер, гумовий кийок, що і кому буде дозволено уряд має визначити до січня 2013-го. Що ж до фізичного впливу...

Службових собак же дозволено використовувати тільки для виявлення слідів чи то осіб, котрі проникли на територію, що охороняється. А проводити обшук чи перевіряти документи приватні охоронці мають право тільки за згодою осіб. Що ж до Державної служби охорони, то їхні повноваження не змінилися.