На 152 ОВК перебуває наш журналіст Олександр Туз, який повідомляє, що жеребкування, заплановане на 9:00 годину, станом на 10:20 ще не розпочалось, через технічні проблеми: не працює сайт ЦВК. — В ОВК 152 присутні члени комісії,троє міжнародних спостерігачів з Канади, кандидати в нардепи Олексій Губанов, Віктор Матчук, Олег Осуховський, Юрій Прокопчук, Роман Коваль. Щойно в роботі ОВК оголошено перерву на невизначний термін, до оголошення рішення Адміністративного суду за позовом ВО "Батьківщина" і ВО "Свобода", які вбачають у роботі ОВК порушення закону. Адже напередодні комісія прийняла документи від 6 політичних партій на членів ДВК, — повідомляє Олександр Туз. Варто зазначити, що вчора цим подіям, за оцінкою ГМ"ОПОРА" в Рівненській області, передувало прийняття незаконного рішення 152 ОВК. opora.rv.ua

20 вересня 2012 року відбулося чергове засідання окружної виборчої комісії виборчого округу № 152. На зустрічі члени ОВК прийняли рішення про реєстрацію подань кандидатур до складу дільничних виборчих комісій від політичних партій, які не зробили цього у встановленні законом терміни.

Під час засідання голова ОВК Микола Шустов надав слово представникам партій «Віче», «Українська національна асамблея» та партії «Ліберальна Україна», які повідомили, що не змогли зареєструвати своїх кандидатів до складу ДВК 18 вересня через перешкоджання зі сторони представників об’єднання Свобода. Члени партій запевнили, що вони написали заяву до міліції про порушення їх прав.

Після цього голова ОВК Микола Шустов зачитав відповідь, отриману від правоохоронних органів про те, що 19 вересня громадян подали заяви про порушення їхніх прав під час засідання комісії. Один з членів комісії запропонував зареєструвати партії, що не змогли подати свої документи про реєстрацію кандидатур до ДВК 20 вересня. Попри зауваження окремих членів комісії, що це протизаконно, Микола Шустов ставить питання на голосування. Його ніби то підтримали 11 з 16 членів ОВК.

Варто зазначити, що після початку засідання біля кабінету ОВК почали збиратися представники політичних партій. Вони пояснили спостерігачеві ОПОРИ, що прийшли зареєструвати подання до складу ДВК. Кожен з присутніх мав при собі по декілька пакетів документів і був переконаний, що їх сьогодні зареєструють. Звідки представники партій-аутсайдерів наперед знали про результат голосування комісії Рівного невідомо. Можливо, впевненості їм додав заступник голови облдержадміністрації, мажоритарний кандидат від Партії регіонів по 152 виборчому округу Олексій Губанов, який особисто прибув на засідання щоб проконтролювати роботу. Варто також зазначити, що після прийняття рішення Олексій Губанов декілька разів тет-а-тет спілкувався з головою комісії Миколою Шустовим. При цьому, як вдалося з’ясувати спостерігачам ОПОРИ, заступника голови облдержадміністрації формально на засіданні не було. З невідомих причин, його не зареєстрували в числі присутніх.

Рішення про реєстрацію подань до складу ДВК після закінчення відведеного терміну порушує пункт 6 статі 28 Закону України «Про вибори народних депутатів України», що передбачає крайній терміном подання кандидатур до складу ДВК 18 вересня 2012 року. Згідно законодавства, в разі неприйняття подання, партії мають право звернутися до суду. Лише суд може зобов’язати окружну виборчу комісію реєструвати подання після закінчення терміну. Крім цього спостерігачі ОПОРИ виявили, що під час прийняття рішення було порушено процедуру голосування. За прийняття документів проголосувало 10, а не 11 осіб. Не було заслухано тих хто проти та утримався.

Попри те, що голова комісії намагався чимшвидше закрити засідання, копію постанови учасникам вдалося отримали лише за три години після його завершення. Робоча зустріч ОВК закінчилося черговим приїздом міліції. До приміщення комісії прибули представники Свободи, які повідомили Миколу Шустова та членів комісії про кримінальну відповідальність за прийняте рішення. Згодом у приміщенні з’явилося близько десяти міліціонерів та їхнє керівництво у цивільному. Представники Свободи та Батьківщини повідомили правоохоронців про вчинене порушення, після чого почався процес опитувати свідків. Близько 21.30 голова комісії та один з членів розпочали реєструвати подання партії до складу ДВК. Наступне засідання ОВК 152 виборчого округу заплановане на 9 годину ранку 21 вересня. На ньому члени комісії мають провести жеребкування партій, які увійдуть до складу ДВК. Станом на 9.30 хвилин засідання ще не розпочалося. Члени комісії не готові до жеребкування.