Ентографи, краєзнавці, історики та дослідники Рівненського Полісся, а також представники громад провели обласний семінар, присвячений питанню збереження нематеріальної культурної спадщини.

Захід відбувся в Рівненському обласному молодіжному пластовому вишкільному центрі. Про це повідомляє пресслужба Рівненської обласної ради.

Під час першої частини семінару учасники ділилися думками, наскільки важливо зберігати та популяризувати старовинні ремесла, елементи побуту, давні культурні традиції й обряди, які вирізняють наш край з-поміж інших регіонів України.

Тому під час другої частини зустрічі відбулася презентація унікального елемента НКС дудки-викрутки, традиції виготовлення цього інструмента та гри на ньому.

Для цього на захід запросили носія й зберігача цієї традиції Герасима Хомича.

Дудка-викрутка - це унікальний поліський інструмент, поширений у північних районах Рівненщини. Виготовляють його, викручуючи серцевину деревини. Тому дудка й отримала таку назву.

Завдяки дослідникам, присутні побачили та почули, як виготовляється і звучить цей традиційний поліський інструмент.

- «Жива спадщина" - так ще називають елементи нематеріальної культурної спадщини. Дудка-викрутка, бортництво, серпанкове ткацтво, обряд водіння "Куста" - це неповний перелік тих унікальних давніх поліських традицій, ремесел, елементів культури й побуту, які до цього часу існують на Рівненщині.

І дуже цінно, що є люди, які зберігають цю спадщину, популяризують її серед сучасників. А ще цінніше - прагнуть передати її для нащадків. Щоб наша історія, наші традиції були неперервними і передавалися від покоління до покоління, - зауважив заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський, який взяв участь у семінарі.

Це вже другий захід із серії семінарів на тему "Нематеріальна культурна спадщина в громадах», організований комунальним закладом обласної ради "Рівненський обласний центр народної творчості" в рамках реалізації проєкту " Етноосвіта".

Крім того, фахівці Центру у співпраці з місцевим суспільним мовником розпочали спецпроєкт «Жива спадщина Рівненщини". Це серія радіопрограм, які також транслюватимуться в ютубі, в яких слухачам та глядачам розповідатимуть про різні елементи нематеріальної культурної спадщини Рівненського Полісся. 

Читайте також: Краєзнавець-письменник видав книгу про село на півночі Рівненщини