Тріщини на стінах, підлозі та фундаменті- лякають мешканців однієї з багатоповерхівок Рівного. Люди кажуть, причиною цьому слугують ремонтні роботи та реконструкція підвалу будівлі. Яку розпочав один із міських підприємців. Мешканці дев'ятиповерхівки бояться, що рано чи пізно таких деформацій їх будинок не витримає. А історія з падінням житлової споруди у Дрогобичах може повторитися.

Ось, дивіться облетіло. Воно кожен день осипається, кожного дня. Це четвертий поверх, а на третьому поверсі, місяць тому люди зробили ремонт на загальній площинці. Зараз подивіться які там тріщини, і пішли повністю так. Ось бачите, по підлозі йде. Уже не скажеш що штукатурка осипається. Ось тріщина, бачите?

Тріщини та осипану штукатурку в одній із рівненських багатоповерхівок на вулиці Волинської Дивізії 1, демонструє мешканець цього будинку. Після, Микола Роженюк показує власне помешкання. Чоловік розповідає, там стіна тріснула з гучним звуком, саме тоді коли родина сіла за стіл.

Ми сиділи їли, і знову ж там проводяться усі роботи. І саме в цей момент воно вистрілило. Ми подумали що це впало. І ми спочатку навіть не надали цьому значенню. Але стали дуже погано відкриватися дверцята. Тобто, тоді ми побачили, що тут і сюди пішла тріщина, - каже мешканець багатоповерхівки Микола.

Руйнування девяповерхівки розпочалося з ремонтних робіт у підвалі- розповідають мешканці. Реконструкцію частини цокольного приміщення розпочав один із рівненських підприємців. Якщо раніше входів у підвал з вулиці було лише два, то зараз їх п'ять- кажуть люди.

Згідно з документацією на будинок, в нас в цьому місці має бути вентиляційне вікно, яке ми бачили тільки що у вигляді решітки. На даний момент ми бачимо отвір у вигляді дверей. Який з'явився в бетонних блоках. Фактично роздовбані бетонні блоки. Коли цей отвір з'явився точно сказати не можна, можливо місць назад, можливо декілька місяців тому. Тому що ми це побачили лише коли почав розриватися опалубка і до фундаменту, - розповідає голова ОСББ по вул. Волиської Дивізії 1 Олександр Бодренко.

Не помічали як будуються нові входи у підвал адже це підприємець приховував- запевняють люди. Доки не був повністю зроблений вхід з внутрішньої сторони стіни, доти ззовні під стіни клали фанери. Так, не повністю добудований новий вхід мешканці і помітили.

Ми чуємо ці звуки з підвалу. Підійшовши на даний момент, було забито ось цими штуками підвал. Ми їх відтягнули. Побачили що там знаходиться людина яка робить кладку. Ми її відірвали, ця людина побачила нас і кидає цеглу та починає швидко втікати, - говорить мешканець Олександр.

Чоловік розповідає, коли спустилися із сусідом до приміщення через пункт прийому вторсировини, побачили як робітник працює над новим входом до підвалу. Перед початком таких реконструкцій підприємець Олександр Туленін в мешканців дозвіл просив. Ті надали його в письмовому вигляді з дотриманням усіх норм закону. Втім у ньому йшлося лише про реконструкцію уже існуючих входів у цокольне приміщення. Але зовсім, не про створення нових. Після чого мешканці свій дозвіл скасували. Проте підприємця , кажуть люди, це не зупинило.

Ці входи вони всі є свіжо пророблені. І ці дерев'яні кладки які стоять, вони знову ж свіжі. Свіжа кладка. Те що ми бачили своїми очима, ну на сьогоднішній день вже застигла бо декілька днів пройшло. ....Ну ми ж знаємо по Дрогобичі. Вісім чоловік загинуло. Люди зверталися до працівників місцевої влади, але вони жодним чином не реагували.

До власника частини підвального приміщення, Олександра Туленіна ми додзвонилися. Втім коментувати журналістам ситуацію чоловік відмовився. Нині, мешканці дев'ятиповерхівки звернулися до рівненського ДАБІ. Там людям пообіцяли розібратися, та провести огляд стану житлового будинку найближчим часом. А людям залишається лише сподіватися , що долю яка спіткала багатоповерхівку у Дрогобичах, їх будинок не повторить. 

Дивіться ще: у Рівному ОСББ Лермонтова, 5 а встановили паркан навколо будинку

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber