Попробувати може кожен, дістати їх тепер легко, а от вилікуватися від них важко. Мова йде про наркотики. Адже, профільні лікарі кажуть, із 100 хворих на наркоманію пацієнтів повнюстю виліковується лише 10. Як ж побороти свавілля наркоторгівлі, дізнавалася наша Дарина Гапонюк.

 Останнім часом в Україні придбати наркотики стало дуже просто. Тому що, ледь не на кожному будинку намальовані посилання на телеграм канали, де вони й продаються. А найкращий спосіб побороти це свавілля - замалювати його, кажуть активісти.

Пересічні рівняни кажуть, ці написи на стінах кидаються в очі та псують зовнішній вигляд будинків.

Сама ж схема купівлі наркотиків через телеграм канали розроблена так, що покупець з продавцем не зустрінеться. Тобто, людині потрібно перейти за посиланням, яке пишуть на будинку. Там ж вибиває каталог товарів. А після того, як ви надішлете гроші - торговці роблять свою справу. Вони підкладають замовлений наркотик. Це може бути шпарина у будинку чи у якійсь металевій конструкції. Після цього продавець відсилає покупцю фото і адрес місця, де знаходиться товар.

Та не факт, що перерахувавши кошти, покупець отримає бажаний товар, каже чоловік, який це пробував. Для власної безпеки не показує своє обличчя. Ім'я та голос змінені.

А щоб така реклама не поширювалася, рівнянин Олександр Подвишенний зареєстрував електронну петицію на сайті Рівне нської міської ради, із проханням, щоб в обов'язок комунальних служб входило замальовування цих графіті.

В той же час, на сайті Верховної Ради з'явилася петиція з проханням легалізації медичної марихуани. Цю ініціативу підтримали і в Міністерстві охорони здоров'я.

"Трава" допомагає при таких недугах як: хвороба Альцгеймера, рак, хронічний біль, синдром подразненого кишківника, розсіяний склероз, епілепсія тощо. Однак, рівненські громадські активісти, які масово боряться з пропагандою наркотиків не підтримують таке рішення. Кажуть, можуть з'явитися "липові" рецепти на купівлю.

Такої ж думки і лікар-нарколог з 30-річним стажем Ігор Мельник. Медик каже, у них на обліку стоїть близько 1000 рівнян. Зазвичай це молоді люди - до 40 років, які починали з коноплі.

У поліції розповідають, розповсюдження наркотиків через телеграм канали для них новий. Більше того вони - це доволі захищені соцмережі, тому викрити їх не легко. Однак, і в цьому є прогрес.

У поліції додають, причетних до цієї справи, каратимуть за частиною 2 статті 307 Кримінального кодексу України. Що передбачає позбавлення волі на срок від 6 до 10 років з конфіскацією майна.

Дивіться також: 

У Рівному п'яна жінка забрала дитину зі школи (ФОТО/ВІДЕО)