Декларуються не лише нардепи і держслужбовці. Окрім них, є ще кілька категорій населення, які зобов`язані це робити. І термін мають - до 2 травня. А до 1 серпня цього року вже мають сплатити податок з прибутку. Та якщо депутати і чиновники - всі на виду, то ці декларанти - часто залишаються в тіні. І ніби й мусять показувати доходи, але ж спочатку доведи - що вони ці доходи мають.

Надаєте майно в оренду? А, може, спадщину отримали? Продавали-купували рухоме чи нерухоме майно? То маєте задекларувати і податок із того всього сплатити. А це - 18 відсотків від того, що заробили плюс ще 1,5 відсотка на військовий збір. Стосується це, наприклад, репетиторів.

Це могли бути послуги із підготовки дітей до школи, це могли бути послуги відповідно щодо зно, це могли бути послуги відповідно до підготовки у вищі навчальні заклади, або загалом вцілому ті самі курси англійської чи іншої іноземної мови.

Зробити це обов`язково, але водночас...

Він має добровільно, тобто це є конституційний його обов`язок - прийти і заплатити податок із цих доходів.

Тож і виходить, хто не пійманий і бажання не має - той незадекларований. Хоча теоретично і за бажання - практично...

Ми можемо знати, хто надає послуги, зокрема, якщо ми проаналізуємо той самий інтернет. Рівне , і ви побачите, що там більше 400-сот громадян пропонують свої послуги.

Шукаємо і ми. 150 гривень за годину. Стільки правлять за курси польської мови. Заняття - мінімум два рази на тиждень. Та тут навіть договір не підписують з клієнтами.. Про декларування доходів - і мови нема.

Дивіться ще: двадцятиметрові дерева, які виростають за п`ять років, вже вирощує фермер з Рівне нщини (ВІДЕО)

Ще більше вартують курси косметолога, які викладають в одному із салонів краси у Рівному. Це - за 21 день занять, у які входять лекції, практичні роботи та відпрацювання. Та і тут - халепа. Не беруть.

Та, на відміну від попередньої пропозиції, що стосувалася польської мови, тут клієнт може убезпечити себе.

Але, кажуть податківці, договір мовчатиме про заробіток, поки той - не задекларований. Примусити до цього не може ніхто, хіба зловити за руку. В більшості випадків, каже Ірина Матвійчук, про потребу декларувати доходи згадують, коли хочуть отримати податкову знижку.

Якщо громадянин навчає свою дитину у платній школі, за це сплачує кошти офіційно він може ці витрати включити до податкової знижки.

Це означає, що держава поверне вам ці витрати, але за умови, що задекларуєте свій зробіток. І так - не лише в освітній сфері. В порівняні з минулим роком кількість бажаючих добровільно задекларувати доходи хоч і не значно - та зросла.

Так мало, бо цьогоріч для деяких видів доходу є пільги.

До слова, від початку цього року декларації подали три тисячі жителів області. І зробити це можна ще до 2 травня. Та на цьому не все - бо до 1 серпня треба не забути сплатити податок із доходу.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber