З 2 травня в Україні заборонили використовувати символіку Національної поліції. За це українців будуть притягувати до адмінвідповідальності і накладати досить суттєві штрафи. До прикладу, відтепер покарання за те, що ви будете носити одяг з символікою Нацполіції в рази більше, ніж за кермування автомобілем у нетверезому стані.

В Україні внесли зміни до законодавства і заборонили українцям використовувати поліцейську символіку у будь-яких власних цілях. Це стосується одягу, звань, відзнак, жетонів, посвідчень, а також самої назви "Нацполіція" на різних мовах світу. Порушення буде каратись штрафом від 17 до 34 тисяч гривень. Від 34 тисячі до 51 000 гривень заплатять представники влади, громадських організацій та підприємці. За повторне порушення впродовж року штрафи зростають до 68 тисяч для фізосіб та до 85 тисяч для юридичних.

Навіть багато хто з громадських активістів, організацій чи правопорушників вчиняв якісь незаконні дії, використовуючи ознаки чи символіку Національної поліції, то це впливає на рівень сприйняття суспільством Нацполіції. Практика покаже, як він буде реалізовуватись, але якщо патрульні чи дільничний буде бачити, що фізична особа, чи якийсь підприємець чи охоронна фірма використовує дані символи чи символіку, то однозначно буде реагування, буде притягуватись особа до адміністративної відповідальності, - розповів керівник відділу комунікації ГУНП в Рівне нській області Антон Крук.

Адвокати вже охрестили ці зміни не досконалими. Адже тепер будь-який напис на одязі, або ж просто чорна форма однострою буде підставою для проблем з законом. Тому найближчим часом очікують потік клієнтів, які будуть оскаржувати штрафи.

Не зрозумілим, як на мене, є використання однострою. Окрім цього не зрозумілим є використання звань, наприклад, капрал. Це звання є не тільки в українській поліції. І чому людина, яка носила це звання в якійсь іншій сфері, не може використовувати так само це звання, - говорить адвокат Валентин Дупак.

Купити шеврон, форму чи будь-який елемент однострою з символікою Нацполіції у Рівному - не проблема. Не потрібно для цього і пред’являти жодних посвідчень. Підприємці поки новий закон читають. Адже про виробництво та розповсюдження такої продукції чітко нічого не прописано. Хоча юристи радять продавцям таких товарів бути обережними, бо слово "використання" є досить широким у юридичному сенсі.

Зазвичай клієнтами нашого магазину є представники силових структур, туристи, мисливці. Я вважаю, що це правильний закон, тому що використання в цивільному, повсякденному житті, наприклад, символіки поліції, якщо вона не відноситься до цієї структури, є як мінімум не правильними. І деякі люди можуть використовувати символіку у якихось своїх не хороших заняттях, - розповів управляючий військового магазину Олександр Романовський.

Утім, поки ухвалені зміни є не роз’ясненими та не притягнуті перші порушники - експерти радять рівнянам утриматись від прогулянок містом у формі з поліцейською символікою.
 

Читайте ще: у Квасилові затримали чергових крадіїв

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber