За пацієнтів платитиме держава. З 2019 року в Україні стартує програма "Безкоштовна діагностика". Мамографія, 6 видів УЗД, 5 видів рентгену, аналізи та інші близько 50 видів медичних послуг із наступного року оплачуватиме Національна служба здоров’я. Хто матиме право на безкоштовне обстеження та що дял цього потрібно дізнавалися наші журналісти.

Хочете бути здоровими - платіть. Чи не у кожному медичному закладі аби пройти обстеження чи здати аналізи потрібно дати гроші або благодійний внесок.

З наступного року може все змінитися. Національна служба здоров’я України оплачуватиме чіткий перелік діагностичних і лікувальних послуг за пацієнтів. Безоплатними будуть обстеження внутрішніх органів, серця, легенів та найбільш розповсюджених видів онкології у чоловіків і жінок.

Аби отримати безкоштовну діагностику пацієнт повинен мати направлення від свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

«Безкоштовну діагностику» зможуть надавати як комунальні, так і приватні діагностичні центри, які укладуть договір з Національною службою здоров’я. Пацієнт сам обере, у який медзаклад звертатися. Попередньо НСЗУ визначила більше 50 послуг, які надаватимуть безкоштовно. А це : 12 нових аналізів, мамографія, УЗД, 4 види біопсії також ендоскопічні дослідження і операції одного дня та інше.

Стартує пілотний проект у липні 2019 року, інші заклади на "Безкоштовну діагностику" повинні перейти у 2020 році. Втім це стосується лише тих пацієнтів, які уклали договір із сімейним лікарем. Зараз проект перебуває на обговоренні та доопрацюванні.

АВТОР: Любов ДАНЧА, Юрій КОБІВ

Читайте ще: 

У Костополі надаватимуть безкоштовні медичні послуги

Які послуги чекають на рівнян в програмі "Безкоштовна діагностика"?