Крига скресла. На Рівненщині перша церковна громада Московського патріархату перейшла до Православної церкви України. Сталось це у селі Деражне, що у Костопільському районі. Дану пропозицію під час різдвяного богослужіння висловив сам священик. Парафіяни одноголосно підтримали. Більше про подію дивіться у сюжеті Анни Яцук

Хрестовоздвиженський храм села Деражне Костопільського району, єдиний у населеному пункті. Йому 204 роки. Старожила села Петро Бас і одночасно колишній староста пригадує, до війни церква була автокефальною. Після неї стала - московського патріархату. Парафіяни ще у 2015 році зробили спробу переходу до київського патріархату, але не вдалось.

Втім на Різдво цього року, під час служби - крига скресла. Священик запропонував людям переходити з Московського патріархату до Православної церкви України.

Віряни пригадують, який настрій панував у храмі. Петро Бас, якому 86 років, каже нарешті дочекався.

Священик Хрестовоздвиженського храму села Деражне отець Віктор, від коментарів на камеру відмовився. Не приховує, зараз на нього чинять тиск "зверху". Але факт голосування за перехід підтвердив і повідомив, що від свого рішення не відмовиться.

Громада села Деражне, першою на Рівне нщині здійснила перехід з МП у ПЦУ. Свій намір письмово ще не затвердили, поки лише усно. Але найближчим часом пообіцяли закріпити власне волевиявлення на папері. Загалом після Об’єднавчого собору в Києві і створення помісної Православної церкви України, вже понад 40 громад Української православної церкви (МП) заявили, що переходять до нової структури.

АВТОР: Анна Яцук, Володимир Захаров

Читайте ще:

У Рівному Святійшого патріарха Філарета нагородили орденом - Герой України