Більше 14 тисяч гривень штрафів, які вже сплачені за кошти платників податків та збурений невизначеністю колектив найбільшого медичного закладу Рівненщини – все це наслідки не виконання рішення Здолбунівського районного суду. Останній, ще два місяці тому зобов’язав голову Рівненської обласної ради Олександра Данильчука поновити Івана Зиму на посаді. Однак чиновник не поспішає цього роботи. Кожного разу шукає приводи, аби затягнути час і уникнути виконання рішення суду. Що вигадали на цей раз, знає наша знімальна група.

Укладали контракт більшістю депутатів обласної ради, а звільнили одноосібно. 11 серпня Здолбунівський районний суд визнав незаконним рішення голови обласної ради Олександра Данильчука про дострокове розірвання контракту із головним лікарем Рівне нської обласної лікарні Іваном Зимою і зобов’язав поновити його на посаді. Попри те, що така категорія рішень є негайними до виконання, кабінет головного лікаря обласного комунального закладу і досі займає зовсім інша людина.

Розмови про намір Данильчука позбутися Івана Зими в кулуарах облради вперше з’явилися в 20-х числах квітня. На той час в обллікарні вже працювала комісія обласного управління охорони здоров’я, яка розбиралася з причинами спалаху COVID-19 серед працівників даного медичного закладу. Після цього лікарі та молодший медичний персонал хворіти не перестали, але Зиму згідно із висновками комісії зробили крайнім. І як наслідок, 1 червня Олександр Данильчук одноосібно та достроково розриває із ним контракт. Далі - позов до суду, конкурс на посаду керівника обласної лікарні, переможцем якого визнали Віктора Ткача, і спроба протягнути через сесію зміни до статуту обласної лікарні. Останні передбачали, що в комунальному закладі вже не буде посади головного лікаря, а буде – директор.

Коли стало зрозуміло, що попри подану апеляцію рішення Здолбунівського суду таки доведеться виконувати, бо окрім трьох штрафів ще й приписи від виконавчої один за одним почали приходити, керівництво облради раптом згадало про видатного рівненського хірурга Юрія Семенюка. І почали розкачувати тему перейменування обласного медичного закладу на його честь. Зареєстрували відповідний проєкт рішення, а в ньому і передбачили зміни до статуту.

Ми звернулися до пана Данильчука, аби почути його позицію з цього приводу. А також, чому саме зараз, а не півроку чи рік тому він вирішив форсувати питання перейменування лікарні. Спочатку голова облради погодився на зустріч, але згодом напевно передумав. Врешті двері його кабінету від нашої знімальної групи грудьми захищала прессекретар Юлія Василенко.

Поки дата апеляційного слухання ще не призначена. А от на сайті Рівне нської обласної ради вже оприлюднено два проєкти рішень: про поновлення Івана Зими на посаді головного та про перейменування Рівне нської обласної клінічної лікарні на честь Юрія Семенюка. Обидва ще мають пройти через комісії облради перед тим, як за них голосуватимуть депутати. Нагадаємо, чергова сесія має відбудеться 23 жовтня.

Читайте також: Для монетизації "пакунків малюка" на Рівне нщині подали понад 2 тисячі заяв