Ти коли-не будь замислювався, чому сезон застуд починається в жовтні і закінчується не раніше квітня, а то і травня? Зрозуміло, в жовтні температура повітря знижується до нуля, атмосфера стає комфортною для розмноження всіляких вірусів і абсолютно дискомфортною для людини, а злощасна зараза постійно передається від людини до людини в закритих приміщеннях офісів, торгових центрів і лікарень.

Але є ще один фактор, про який мало хто замислюється: запаси вітаміну D, які ти старанно збирав все літо, витрачаються за 2 місяці! Саме в жовтні кількість вітаміну D в твоєму організмі досягає критичного рівня, знаменуючи початок епідемій грипу і навіть сезонних депресій.


«Прийом" сонячного вітаміну "може знизити ризик захворюваності на грип серед дітей на 50%», - стверджують японські лікарі і наводять як доказ ряд наукових досліджень. У дослідженні взяли участь 354 дитини. Вченим вдалося виявити, що свої профілактичні властивості вітамін виявляє щодо вірусу грипу А, але ніяк не впливає на захворюваність на грип типу В. У перший місяць дослідження діти, які брали вітаміни, боліли так само часто, як і діти, яким давали плацебо. Але через 2 місяці вітамінотерапії, коли рівень вітаміну в крові став набагато вище, перевага прийому препарату стало очевидним.


Цінний вітамін в нормі виробляється організмом при контакті з прямими сонячними променями. Тому прийом вітаміну D в якості біологічної добавки в осінньо-зимовий період - недорога, ефективна і абсолютно нешкідлива профілактика, не гірше прийому противірусних препаратів. Нещодавнє відкриття японських дослідників може істотно вплинути на щорічну, майже неминучу епідемію грипу, принаймні так стверджують лікарі.


«Вітамін D активізує вроджену імунну систему, змушуючи організм виробляти білки дефензіни і кателіцідін, які запускають клітинну активність і вимикають віруси», - йдеться в дослідженні, результати якого в черговий раз підтвердили зв'язок піків епідемії грипу (з грудня по березень) з сезонною нестачею цінного вітамін А.


Висновок напрошується один: приймати вітамін D взимку вкрай необхідно! «Сонячний вітамін» не тільки запобігає переломи кісток, скорочує ризик розвитку раку, серцевих захворювань і діабету, але є відмінною профілактикою сезонної застуди та грипу.