Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
/pics2/1910/i108068.png?1572035824

Як вуличне мистецтво змінює міський простір у Рівненській області

Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1

 Творити місто своїми руками та спільними зусиллями. Світ рухається вперед, а тому важливо не «пасти задніх» і головне – створювати комфортні умови життя для мешканців. На жаль, більшість українських міст та сіл занепадають. Та є і такі населені пункти, де намагаються покращити благоустрій міста, рухаючись вперед. Кожен із нас роблячи навіть зовсім небагато для покращення свого життя впливає на середовище, яке нас оточує: навіть банальне облаштування лавки під під’їздом несе вагомий вклад в урбаністичний комфорт району. Пішохідні та велосипедні доріжки, системи громадського транспорту, парки, дитячі майданчики – усе це урбаністика. І поки розвинуті та передові країни уже повністю модернізували свої міста, Україна тільки починає помаленьку рухатися.

Слово «урбаністика» набуло популярності в Україні протягом останніх 10 років. Урбаністика – це розвиток міста, розбудова, створення цікавих платформ завдяки комунікації влади, бізнесу, спеціалістів та суспільства. Впродовж останніх років у багатьох містах стали відбуватися різні форуми і події присвячені міському розвитку.

Як змінюється Рівненщина

Сірі стіни одного із рівненських вишів перетворили у яскравий арт-об’єкт з п’яти муралів

Спробуємо розповісти. Можна сказати, що наша область лідирує по створенню ОТГ. А завдяки децентралізації громада має усі шанси та можливості розвиватися автономно і використовувати кошти на розвиток своєї громади.

Сірі, старі будівлі із яких сиплеться штукатурка. Такими звикли бачити щодня багатоквартирні будинки більшість людей. Старі занедбані панельки, явно не прикрашають архітектуру міста. Хіба що тільки у Львові вони є привабливою родзинкою для туристів.

Ще у 2017 році стіни одного із рівненських вишів перетворилися у яскравий арт-об’єкт з п’яти настінних малюнків-муралів. Працювали над ними п’ятеро талановитих майстрів. Рівненські художники-муралісти Антон Akey, Віталій Brat, Іванка Бородіна, Андрій АТ, Вадим Oersе показали своє бачення світу «від підземелля до небес», за власними ескізами та у власній техніці виконання. Тільки за одну добу майстрам вдалося перетворити сходове приміщення університету на арт об’єкт.

 мурал на Міцкевича Мурал на вул. КоновальцяМурал на вул Міцкевича

Це були перші мурали у нашому місті. Після чого вони почали з’являтися один за другим і більш досконалими. Наступним був малюнок на багатоповерхівці на вулиці Міцкевича, 9. А у жовтні 2018 року у Рівному з’явився мурал з технологією доповненої реальності. Цього разу «полотном» стала стіна 9-ти поверхівки на вул. Коновальця, 7. Ескіз малюнку «Літаюче місто» розробила команда «Magic Art Group». Орієнтовна площа, на якій зображений мурал, - 13*28 м (354 м кв).  

"Древні індійські легенди розповідають, що в часи Лемурії (гіпотетичний затонулий континент в Індійському океані) слони могли літати. Ми розвинули тему цих легенд і доповнили їх своїми вигадками. Так з'явились літаючі міста, які будувались на спинах цих могутніх велетнів. Уявіть собі світ, в якому кожне місто було б на спині літаючого слона», - такою є концепція муралу "Літаюче місто" від авторів.

 Для діджиталізації мурала потрібно було розробити додаток для мобільних пристроїв, завдяки якому можна відтворювати оцифроване зображення.
Загалом на меті – залучити якомога більше туристів у Рівне та популяризувати сучасне мистецтво, зокрема стріт-арт.
Після цього виникла ідея створити «Перше digital-сузір'я муралів на карті України» з ефектом доповненої реальності. Відтак у 9 громадах на Рівненщині та Волині мають з’явитися такі стінописи. Реалізовують його, як і попередні мурали, ГО «Платформа взаємодій «Простір» за фінансової підтримки Українського культурного фонду та громад Дубенського, Рівненського, Здолбунівського районів і Луцька.

 На меті - поширення цифрових технологій у сфері культури і мистецтва, популяризувати сучасний стріт-арт, а також пожвавити туристичний інтерес в регіоні. Усі digital-мурали матимуть потужне ціннісне наповнення, адже об’єднані спільною тематикою - Глобальні цілі сталого розвитку ООН. Цілі сталого розвитку — ключові напрямки розвитку країн, що були ухвалені на Саміті ООН зі сталого розвитку. Вони ухвалені на період від 2015 до 2069 року, усього їх 17. Кожна громада обирала свою ціль, яку вона хоче бачити втіленою в муралі, - розповідає Олена Тинник, виконавча директорка ГО Платформа взаємодії «Простір».

Згідно плану ГО «Платформи взаємодії «Простір», проєкт має бути зреалізований до кінця жовтня 2019 року.

«Мир, справедливість та сильні інститути». Саме такий сюжет дубенського муралу був затверджений Українським культурним фондом, який з’явився на стіні будинку за адресою Д.Галицького, 6. За словами автора, молодого художника з Рівного Антона Косікова, це образ птаха, що символізує вільну думку та свободу вибору дій.
«Соловей як символ незайманого ніким і нічим права на життя, який твердо стоїть на невербальній, показаній візуально опорі правосуддя, та зустрічає черговий-перший світанок, в місті з багатовіковою історією над Іквою. Опора показана масивною, аби її непорушність лишалась цілісною і недоторканою, як валун. Могутність міста окреслена схематичними мурами замку, аби лиходій не проник до солов'я, бо соловей – це цілісний збираний символ правди та права».

Окрім філософського та естетичного значення, цей мурал має ще одну особливість - він цифровий. Настінний малюнок при допомозі смартфону можна оживити.

 Як користуватися додатком:

  • Завантажте додаток "AR murals" на свій пристрій (телефон, планшет).
  • Активуйте та увімкніть звук.
  • Станьте, щоб весь малюнок потрапляв в об'єктив камери.
  • Наведіть камеру на стіну з муралом.

Як працює додаток і як виглядає мурал з доповненою реальністю можна переглянути у відео - 

 

"Гендерна рівність"

 

Під такою назвою створений мурал в смт. Клевань на вулиці Слов'янська, 3а.

 

 


 Концепція малюнку:

Ґендерна рівність – це рівність прав та ролей у суспільстві чоловіків та жінок.

"Пом'якшення наслідків зміни клімату"

 

Наступний стінопис - "Пом'якшення наслідків зміни клімату" у с.Бистричі, вул.Надслучанська, 308.

 


Концепція малюнку:
дві руки утворюють пісочний годинник у горизонтальному положенні, де одна рука теплого відтінку плавно переходить в другу холодну, те ж саме і з тлом.

 

Варто зазначити, що до кожного мурала проектанти підходили креативно і хотіли залишити якусь історію, сенс малюнку.
Над муралами працюють художники зі Львова, Луцька, Рівного. Всі з міжнародним досвідом робіт. Обрали 9 міст, щоб можна було поєднати вело та автомаршрутом, серед тих, хто відгукнувся та надав гарантійний лист, що точно будуть брати участь у проекті. Є громади, які знаходяться ближче, але, на жаль, відмовились співпрацювати», - розповідає Олена Тинник виконавча директорка ГО Платформа взаємодії «Простір».

"Міцне здоров’я і благополуччя"

Ще один стінопис, який з’явився нещодавно, - "Міцне здоров’я і благополуччя". Намалювали його у селі Привільне на вулиці Шкільна, 2.

Концепція малюнку:
"Кров – це універсальна, унікальна та геніально спроектована транспортна система організму, яка не тільки постачає кожну клітину життєво необхідними речовинами включно з киснем, але і забирає непотрібні та навіть шкідливі для клітин сполуки і виводить їх геть. Її маршрут умовно вказаний – це шлях, по якому пливуть, біжать і видряпуються на гору маленькі елементи. Бічна частина – це "життя в голові", психічне здоров’я. Третя стіна – це готовність до руху спортивного".

Обрали роздягальню на стадіоні. Чому ж: поруч школа, на стадіоні часто проходять масові заходи не лише шкільного, але й більш масштабного плану. Поруч дорога. Співфінансування з місцевого бюджету 50 тис. Реалізовано за кошти Українського культурного фонду в рамках проекту "Перше Digital сузір'я на карті України". У планах на ще один мурал питання не стоїть. Адже це не простий і дороговартісний об'єкт, - розповідає Інна Якимюк спеціаліст з питань освіти Привільненської ОТГ .

Важливими позитивними функціями муралів є підвищення привабливості міського простору: кольорові малюнки оживлюють одноманітні простори типової забудови у житлових масивах та промзонах. Такі зображення на великих будинках роблять їх більш комфортними, приємнішими для візуального сприйняття, ближчими до людського масштабу та сприйняття. І тепер це не глухі сірі стіни високих будинків, а неординарні масштабні мистецькі полотна, які стають новими символами звичних вулиць та міст.

Автор: Любов Данча

Матеріал виготовлено в рамках проекту "Україна +" підготовлено у співпраці з ГО "Інтерньюз-Україна" за підтримки Internews

 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: