Нещодавно Всесвітня організація охорони здоров'я визнала пневмонію кілером номер один. Згідно зі статистикою, ця інфекція входить в список 10 найбільш поширених причин смерті в усьому світі.

Носії збудників пневмонії не завжди хворіють, але можуть заразити оточуючих. Захворіти на пневмонію можна в будь-який час року, не тільки в сезон застуд. Поширення пневмокока відбувається переважно повітряно-крапельним шляхом при кашлі або чханні, а також при контакті з предметами, на яких залишилася слина.

Симптоми, яких не помічають

  • головні болі;
  • біль в м'язах;
  • слабкість;
  • надмірна пітливість;
  • сильний жар, тремтіння і озноб;
  • біль в грудях при диханні або кашлі;
  • мокрий кашель, який не припиняється або посилюється;
  • посиніння губ і нігтьових лож пальців.

Діагностика запалення легенів

Діагноз пневмонія ставить терапевт або пульмонолог. Легкі прослуховуються і простукують, робиться обов'язково рентгенографія органів грудної клітини, можлива додаткова бронхоскопія. Крім цього проводиться лабораторний аналіз вмісту мокротиння і встановлюється наявність бактерій, вірусів і мікроорганізмів; загальний і біохімічний аналіз крові, дослідження газового складу крові, якщо потрібно - біопсія легенів.

Лікування запалення легенів

Лікування запалення легенів комплексне і включає антибіотики, протизапальні та відхаркувальні препарати, інгаляції. Важливу роль відіграє фізіотерапія, магнітотерапія, дихальна гімнастика, масаж грудної клітини. Для терапії використовують антибіотики.

Профілактика


Мийте руки.

Через рукостискання, дверні ручки і клавіатуру на шкіру рук щодня потрапляють мільйони мікробів. А коли ви торкаєтесь очей або до носа, вони легко можуть потрапити всередину і викликати різні захворювання. Тому мити руки важливо не тільки перед їжею, а й протягом дня. Ця банальна порада з дитинства врятує вас від десятка неприємних хвороб.


Кидайте курити.

Куріння збільшує шанси не тільки підхопити пневмонію, а й померти від цієї хвороби. Через куріння в легенях відбуваються процеси, які роблять вас більш уразливими до інфекцій. Наприклад, збільшується кількість клітин, які виробляють мокроту, але при цьому частина мокротиння залишається в легенях. Крім того, порушується робота миготливого епітелію - це тип тканин, якими покрита слизова оболонка дихальних шляхів. Клітини миготливого епітелію покриті тонкими волосками - вони не дають пилу і мікробів проникнути в легені. Сигаретний дим знищує ці клітини.