Звичайно, всі ми зі своїми тарганами в голові. Поведінка, яка здається нам абсолютно нормальною, може викликати здивування у наших близьких. Часто ми пов'язуємо наші неординарнівчинки з втомою, депресією і іншими об'єктивними причинами або ж просто з особливістю характеру. У кожного свої недоліки.

Обсесивно - компульсивний розлад


У вас постійно нав'язливі думки в голові? Ви робите певні ритуали, вас постійно щось турбує?Можливо, у вас обсесивно-компульсивний розладабо ОКР.

Що це за захворювання, які його симптоми?

Нав'язливий характер думок, які відвідують вас знову і знову - це і є обсессия (від лат.Оbsessio - блокада).Найпоширеніший вид обсессії - це прагнення до ідеальної чистоти й порядку. Перед виходом на роботу ви перемили геть усе, перевірили, чи все в порядку, чи всіречі лежать на своїх місцях. Переконалися, що все добре, приїхали на роботу і там почали робити те ж саме.Безумовно, у вас ОКР. І навіть, якщо розумієте, що з вами щось не так і намагаєтеся не викладати речі на робочому столі кожну годину по лінієчці - це нічого не означає. Все одно це створює у вас хворобливе відчуття тривожності і переживання.

Усвідомте,що хвороба вже захопила розум.У фахівців немає єдиної думки про причини появи обсесій. Вони розглядають і генетичну спадковість, і стреси, і можливі психологічні дитячі травми. Але всі сходяться в одному: після обсесії завжди слідує компульсія, тобто те, що допомагає позбутися від нав'язливих думок (миття рук, ідеальний порядок і т.п.).

Що робити?
ОКР  виліковне. Слід лише визнати, що вихворі, і звернутися до психотерапевта чи психіатра, який за допомогою гіпнозу, навіювання або медикаментів допоможе впоратися з недугою.

Перфекціонізм
Сьогодні, перфекціоніст - це мрія роботодавця, адже він намагається досягти результату, чого б це не коштувало. Звичайно, така людина, що прагне домогтися досконалості, нікому не завадить, але ще сто років тому вважали, що ця людина нездорова психічно.

Тобто, існує патологічна форма перфекціонізму, коли прагнеш досягти так званої шкали недосяжної досконалості.Але як визначити межу між сумлінністю і хворобою? На думку експертів, коли прагнення до досконалості переходить в марнославство, слід задуматися про свої проблеми і зробити похід до фахівця. До речі, часто перфекціоніста вважають страшенним ледарем, тому що він прагнучи до досконалості, часто затягує терміни. А якщо він не може впоратися із завданням на «відмінно», зовсім за краще відмовитися від роботи.Перфекціоніст живе в постійному страху і тривозі.Цікава деталь: перфекціонізм захоплюєтільки одну сферу життя, наприклад, ви повністю викладаєтесь на роботі, а от удома - абсолютний безлад.

Прокрастинація
Таке загадкове слово, а насправді, це не усвідомлена лінь, з якої неможливо боротися. Визнаєте, що є важлива справа, яка не терпить зволікань. Проте, знаходите тисячу причин, щоб не займатися нею. У вас просто немає енергії, але це не відпочинок, так як це не наповнює вас новою енергією. Під час прокрастинації ви її повністю втрачаєте. Можна знайти масу підстав для своєї бездіяльності. Але головне - усвідомити проблему.

Що робити?
Для початку, спробуємо видалити з голови всі плани, перенесемо все це на паперовий носій. Повірте, це допомагає. Ви ніби перенесли інформацію з переповненого жорсткого диска на порожню флешку. Результат є: ви розвантажили свій мозок і свою інформацію.Але, якщо і це не допомагає, і ви роздратовані від найменших дрібниць, звинувачуйте всіх, крім себе звертайтеся до психолога.

Біполярний розлад


Іноді ви, спалахуючи, беретеся за нові справи, вам цікаво цим займатися. Але проходить якийсь час, розумієте, що вам це абсолютно нецікаво. Проаналізуйте, з чим це пов'язано. Може, виберетеся за нові завдання, так і не вирішивши старі або ви апатичні спочатку. І те, і інше підпадає під синдром біполярного розладу (маніакально-депресивний психоз). Зараз його не випадково називають хворобою 21 століття.

Біполярний афективний розлад (БАР, маніакально-депресивний психоз) - психічний розлад, при якому ейфорія змінюється депресією.

Так, під час ейфорії людина може зробити щось, що для нього зовсім не властиве.

Відмітна ознака - відсутність сну.

За цим обов'язково піде депресія, розвинеться почуття відчаю.

Що робити?

Захворювання лікується, але людина сама повинна брати активну участь у своєму відновленні. Спробуйте переглянути свій спосіб життя, займіться улюбленою справою і частіше гуляйте на свіжому повітрі.

Спілкування з психотерапевтом також зможе полегшити ваш стан.

Інтроверсія

Інтроверсія - це якість людини, що уникає будь-яких контактів в суспільстві. Така людина сконцентрована тільки на собі, вона віддаленна від усіх, при цьому вона добре контролює своїпочуття і в усьому дотримується певного порядку. Хвороба розвивається поступово. Спочатку людина починає цуратися будь-яких контактів, але при цьому він ходить на роботу. Хоча і з небажанням, але спілкується зі своїми колегами. Потім будь-які контакти починають викликати в ньому страх і паніку, він замикається в собі. Поговорити з ким-не будь викликає в ньому жах, починаються панічні атаки. Людина може впасти в ступор.

Що робити?
Вам потрібна допомога! Звертайтеся до фахівця, який допоможе адаптуватися в соціумі.

Сітофобія і орторексія

Сітофобія - боязнь їжі, що виникає при невротичних розладах.Турбота про своє здоров'я - це дуже і дуженепогано. Так, до речі, і модно сьогодні. Але, якщо ви не переварюєте деякі продукти і вони не викликають нічого, крім відрази, не варто «заганяти себе в кут». Їжа повинна приносити задоволення, а не жах.

Якщо ви відмовилися використовувати в своєму раціоні все «неправильні» продукти і стали вживати корисні пророщені паростки, які вам зовсім не подобаються, тоді це можна визначити, як орторексія, тобто прагнення вживати тільки корисні продукти. Ви починаєте відчувати страх перед некорисною їжею, що може привести до реального виснаження і анорексії. Якщо ви зовсім зациклилися на правильному харчуванні і ні що інше вам нецікаво - зупиніться! Ви повністю загрузли в орторексії.

Що робити?

Терміново переглянете свої погляди або звертайтеся до психолога.