Взуття в жіночому гардеробі ніколи не буває багато, а її вибір - злободенна тема для жінок будь-якого віку. Модна індустрія переконує жінок змінити стійкий каблук на шпильку або босоніжки на платформу, а чоловіків просять відмовитися від немодних сандалей з ортопедичною устілкою на користь ультрамодних кед. Чи корисне така взуття?

Занадто високий каблук 


Щоб ноги залишалися здоровими, а хребет - рівним, основне навантаження при ходьбі повинно припадати на п'яту. Туфлі на високих підборах хоч і красиві, але дуже шкідливі для жіночих ніжок! Центр тяжкості під час ходьби переноситься на пальці ніг, постава великого пальця розплющується, починає рости кісточка, виникає плоскостопість і нестерпний біль, може формуватися клишоногість. Наша порада: опустися нижче! Чим нижче каблук, тим природніше відчуває себе стопа. Стійкий каблук не вище 5 см - ідеальний варіант.


Плоска підошва


Будь-яка з крайнощів - сильний стрес для стоп і хребта. Взуття з плоскою і тонкою підошвою шкідливе не менше високої шпильки! Улюблена пара балеток на низькому ходу або ультрамодних сандалей -гладіаторів позбавлені всяких амортизуючих властивостей.Ортопеди переконані, що у любительок плоскої підошви навіть хода змінюється - стає човгаючою, як у старого.


Платформа
У нормі при ходьбі стопа перекочується з п'яти на носок, але у взутті на платформі жінка рухається, немов робот - без природного перекату. В такому випадку м'язи стоп не працюють, а м'язи гомілки, навпаки, відчувають надмірне навантаження.Це призводить спочатку до деформації стоп, а потім - до порушення роботи всього опорно-рухового апарату. Без особливої вправності пересуватися в такому взутті (як і в туфлях на високих підборах) вкрай небезпечно: є ризик підвернути ногу і розірвати сухожилля.


Вузька колодка 


Найкрасивіше і елегантне взуття на ринку, звичайно ж, італійське! Але у італійок, на відміну від наших жінок, дуже вузька стопа, тому колодка в італійському взутті теж вузька. Постійне ходіння в туфлях не за розміром деформує ногу, з'являється нещаслива кісточка, викривляються пальці.Крім того, порушується кровопостачання, стискаються нерви і виникає хронічний больовий синдром. М'язи пальців знаходяться в постійній напрузі і насилу повертаються в нормальне положення навіть після зняття взуття.


В'єтнамки
В'єтнамки можна і потрібно носити на пляжі і в басейні, але ніколи в місті! Намагайся ходити в них максимум 1 годину на добу, адже таке взуття не призначена для серйозного навантаження. Ударне навантаження на стопу, взуті в шльопанці, а також на гомілковостопний суглоб і коліно посилюється в рази.Кожен крок супроводжується ударом по п'ятах, на них з'являються тріщини, приєднується інфекція, виникає запальний процес. Дітям в'єтнамки, до речі, повністю протипоказані.


Кросівки 


Ну у кого в гардеробі немає улюбленої пари кросівок! Звичайно, є моделі абсолютно нешкідливі, виготовлені за всіма нормами. Але є і таке спортивне взуття, яке можна сміливо назвати шкідливим. Взяти хоча б кеди: плоска підошва і хиткий задник не дозволяють носити їх більше 2 годин на добу без шкоди для здоров'я.


Як правильно вибрати взуття 

1. Купуй взуття, яке максимально відповідає формі ноги.

2. Вирушай за новими туфлями ввечері.

3. Не купуй взуття впритул і не розношуй його.

4. Звертай увагу на амортизуючі властивості бажаною пари.

5. Зроблена із замші або шкіри устілка захистить стопи від роздратування і хворобливих пухирів.

6. Якщо ти знайшла класичні туфлі, які ідеально підходять твоїй стопі, то не скупися і відразу бери дві пари! Такі прослужать тобі не один рік.

7. Вибирай взуття за розміром більшою стопи. Так-так, у більшості людей одна стопа трохи більше другий.