Всі знають, що підвищений кров'яний тиск небезпечно для здоров'я. Велике навантаження на серце призводить до виснаження серцевого м'яза, зростає ризик ішемічного інсульту, порушується робота нирок. Лікувати гіпертонію потрібно обов'язково! Але що робити, якщо тиск підскочив, а під руками немає необхідних ліків?

Як знизити тиск без таблеток 

  1. Якщо тиск підскочив в приміщенні, вийди на вулицю, пройдися спокійним кроком мінімум 30 хвилин. Зроби 10 присідань з піднятими вгору руками.
  2. Включи кран з холодною водою і постав ноги під струмінь води на 5-10 хвилин. Обливай ноги, починаючи від колін. Можеш повторити таку ж процедуру для рук. Після намочи рушник у холодній воді і поклади його на сонячне сплетіння. Полеж з таким компресом кілька хвилин.
  3. Добре знижує тиск лід. Візьми з морозильної камери кілька кубиків льоду, загорни їх в тонкий рушник. Лягай на ліжко обличчям вниз і приклади до потилиці холодний компрес. Поклади пластикову пляшку з водою в морозильну камеру, щоб скористатися нею в екстрених випадках.
  4. Знизити тиск допомагає точковий масаж. Точка впливу знаходиться на шиї відразу за вушної раковиною нижче мочки вуха. Натискай на цю точку 10 секунд, потім проведи пальцем по шкірі до ключиці. Після цього 1 хвилину натискай на точку, що знаходиться між бровами.
  5. Якщо тиск підвищився, випий склянку сечогінного чаю. Як діуретик підійдуть каркаде, міцний зелений чай, чай з кульбаби, насіння петрушки, брусничного листа, споришу, кропу, ромашки, чебрецю.
  6. Щоб швидко знизити тиск, випий склянку натурального гранатового соку.
  7. Дуже ефективні і трав'яні збори від тиску. 

Знаменита тройчатка: змішай в рівних частинах аптечні настоянки глоду, пустирника і валеріани. Приймай з метою профілактики по 1 ст. л. настою вранці перед їжею і перед сном. Також заварюй чай з цих рослин і випивайте, як тільки тонометр показав високі цифри.

Недолік рідини в організмі провокує скачки тиску. Щоб тиск не підвищувався, візьми за звичку випивати натщесерце вранці три склянки теплої води. Спочатку це буде складно, починай з невеликої порції і поступово збільшуй.