Щороку 19 січня на озері Басового Кута збирається декілька сотень рівнян святкувати Водохреще. Дорослі та малі занурюються в освячену воду. Віряни кажуть, вона має цілющі властивості. Проводив молебень архієпископ Рівненський та Острозький Іларіон. Як рівняни відзначали останнє свято різдвяно-новорічного циклу, дивіться у сюжеті.

 "А що третій празник - святе Водохреща". Традиційно, 19 січня, сотні рівнян зібралися біля Басівкутського озера святкувати Хрещення Господнє. Серед них дорослі та малеча. Чекають освячення води. Для проведення релігійного обряду, рятувальники на кризі вирізали символічний хрест та прикрасили його хвоєю.

Загальноміська молитва на озері Басів Кут відбувається вже п'яте. Освячував воду архієпископ Рівне нський та Острозький Іларіон.

Після молебню та освячення води, сміливі віряни одразу пірнають у крижану воду.

Занурюються в ополонку цілими сім'ями. Люди вірять, освячена вода має цілющі властивості та може зарядити енергією на цілий рік.

Занурюються в ополонку цілими сім'ями. Люди вірять, освячена вода має цілющі властивості та може зарядити енергією на цілий рік.

Рівнянка Раїса вже не вперше занурюються в ополонку освяченої води. Цьогоріч взяла з собою племінницю.

Після занурення - одразу грітися. Поблизу ополонки рівнян частували гарячим чаєм та медом. Загалом у Басовому Куті на Водохреща скупались більше тисячі людей. За безпекою обряду пильно спостерігали рятувальники.


Окрім того, церковнослужителі освятили питну воду. Щоб набрати її, зібралася велика черга вірян. Святкування Водохреща на Басовому Куті вже стало справжньою традицією, до якої кожного року долучається все більше людей.

Читайте ще: 

Волинь з'єднається із Рівне нщиною у Клевані