Тиждень після Великодня в Україні традиційно називають Поминальним. Він закінчується Поминальною неділею або Проводами. Ще її називають антипасхою. В цей день рідні йдуть на кладовище і вшановують пам'ять своїх близьких.

У Рівному біля кладовища "Нове" десятки припаркованих автомобілів. Люди готуються до провідної неділі. Спершу купують квіти. Вибір великий: штучні, живі. Бабуся Галина за букет квітів заплатила 60 гривень.

Штучні купую, бо за живими нема коли ходили і доглядати. А такі квіти поставив і стоять цілий рік.

Ціна за одну гілку квітів від 5 до 100 гривень. Продавці кажуть, здебільшого люди купують штучні квіти, рідше - живі. Додають, цьогоріч покупців значно менше.

Вчора і сьогодні ми торгуємо. Людей нема. Це вчора чуть і сьогодні, - говорить продавчиня.

Світлана цьогоріч не купує квітів. Каже, приберегла їх ще з минулого року.

Ну живі звісно кращі, але вони не дуже то і ростуть на кладовищі. От посадила скільки було, а вони всі пропали.

До провідної неділі рівняни активно готуються. Миють пам'ятники, замітають та виривають бур'ян. Проте, є чимало забутих могил, до яких не навідується ніхто.

Є такі закинуті могили. Гарно за кордоном прибирають, дивляться, лампадки світяться. У нас такого немає на жаль, але хотілося б щоб за кожною могилкою хтось дивився.

Тому рівнянка Тетяна намагається навідуватись до могих своїх рідних - частіше. Каже, обов'язково прийде і на Провідну неділю.

"Хворий, не хворий, але ти обов'язково маєш згадати своїх рідних" СТИК "Внуків приучаємо, тому що ми помаленьку відійдемо, а діти повинні знати, де могили їхніх рідних"

Священнослужителі кажуть, Поминальна неділя - особливий день у житті людей. Додає, розпивати алкогольні напої не можна, а ще не радить залишати будь-яку їжу на могилі.А краще, згадати своїх рідних, якими вони були і які добрі справи зробили.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber