Останнім часом на Рівненщині міжконфесійні конфлікти православних громад стають лютішими. А все тому, що одна громада хоче молитися у ПЦУ, інша у РПЦ. Та, щоб погасити ці конфлікти у Рівному створили проект "Захисник віри". Тож як він працюватиме, дивіться далі.

Церковні громади, які раніше поділялися на Київський та Московський патріархат Української Православної церкви нині на роздоріжжі: перейти до новоствореної Православної Церкви України або ж залишитися у Російській Православній Церкві. Через це масово розгоряються міжконфесійні конфлікти. До прикладу: громада хоче перейти до ПЦУ, однак священик проти та не пускає всередину парафіян. Нещодавно, схожа ситуація сталася у селі Сестрятин Радивилівського району. За словами свідків, до їхньої церкви прибуло близько десяти священнослужителів УПЦ МП і трохи більше невідомих осіб. І блокували парафіянам вхід до церкви.

Щоб запобігти схожим конфліктам та допомогти громаді правильно перейти до Православної Церкви України, відомі рівняни створили громадський проект "Захист віри". Завдяки якому, юристи-волонтери допомагатимуть вірянам, які прийняли рішення перейти до ПЦУ.

Читайте ще: релігійні громади на Рівне нщині реєструватиме ОДА

Додає, кожна громада, яка вирішила змінити релігійну підлеглість має пройти 12 етапів. Це створення ініціативної групи, підготовка, проведення зборів. А також, оформлення їх результатів. Останні потрібно повідомити в орган виконавчої влади. Після цього провести інвентаризацію майна у храмі. Потім затвердити та зареєструвати статут. А останній етап - це внести зміни про керівника до державного реєстру та у інших організаціях.

А щоб зробити проект інтерактивним та цікавим, до нього долучився відомий український митець Юрій Журавель.

Отримати детальніше роз'яснення щодо процедури зміни підлеглості релігійної організації можна у консультаційному центрі проекту. Нагадаємо, що зараз на Рівне нщині 43 громади прийняли рішення перейти до ПЦУ.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber