Кожен раз в період ожеледиці громадяни шукають причину травм, отриманих при падінні в недостатній роботі комунальних служб, тоді як важлива причина полягає у відсутності знань і навичок техніки падіння. Зрозуміло, думка приступити до тренування викликає у деяких подив. Проте практика показала, що людина, навчена падати не отримує травм.

Отже, як вести себе при падінні.


Падіння вперед (або на живіт). Рекомендується при падінні встигнути в секунди позбутися предметів в руках (портфелів, сумок, папок з паперами), відкинувши їх в сторону. Також в секунду ноги повинні бути випрямлені, а обидві руки злегка зігнуті в ліктях і упівсили напружені. Пальці рук розвести як віяло. Зробити потрібно так, щоб обидві руки торкнулися землі одночасно. Це вдвічі зменшить навантаження на кожну руку. Контакт із землею гаситься пружністю обох рук.


Падіння на бік (лівий або правий). Падіння на бік часто виникає, коли наступають на слизьку похилу поверхню з бічним ухилом. При падінні на бік негайно витягніть руку перед собою, а не в бік падіння, розгорніть її вниз долонею. Рука повинна торкнутися землі відразу всією своєю довжиною , раніше решти тіла.Ні в якому разі не падайте на лікоть. Одночасно при падінні зігніть ногу, на яку Ви падаєте, під 90 градусів, створивши з неї подобу трикутника і постарайтеся торкнутися землі всієї бічною поверхнею цієї ноги. Підборіддям торкніться грудей, злегка притиснувши вухо до протилежного плеча, а не на те на що падаєте.


Падіння назад (на спину)


Розведіть в сторони прямі руки під кутом до тулуба близько 45 градусів, повернувши їх долонями вниз. Пальці рук повинні бути прямими і притиснуті один до одного. Підборіддя опустіть на груди і закрийте рот, щоб язик не потрапив між зубами. Коліна трохи зігніть і розведіть в сторони (щоб не вдарити себе колінами в обличчя). Спина повинна прийняти дугоподібну форму, таку, що б по ній можна було погойдатися від плечей до попереку і назад. При правильному падінні Ваші руки повинні торкнутися землі раніше, ніж решта тіла і амортизувати удар.

Що б звести ймовірність падіння до мінімуму, слід тіло тримати якомога вертикальніше. Ноги тримати ширше, із знаходженням центру стійкості.Не можна при падінні використовувати опору з однієї руки, так як вся маса тіла спробує втриматися на одному ліктьовому суглобі, в результаті суглоб зламається, причому нерідко зі зміщенням. Не можна падати на зігнутий ліктьовий суглоб, тому що все навантаження перейде на ключицю і викличе її перелом.Не можна повертати собі стійкість за рахунок падіння на коліно, так як розбивається колінна чашечка.Не можна падати на голову.Не можна падати на сідниці.

Проводьте будинку, в спортивних залах тренування падіння і ваше тіло автоматично згадає необхідний навик в потрібний момент.