Всупереч поширеній думці, радикуліт - це не хвороба, а симптом. Якщо бути точним - запалення корінця одного з спинномозкових нервів, що розвивається на тлі захворювань хребта.Найчастіше поперековий радикуліт починається раптово. Здавалося б, нічого не віщувало біди, але раптом незграбний поворот, різкий рух, піднімання ваги - миттєво виникає гострий біль.

Вправа від болі в попереку


1. У сидячому положенні постав ноги на ширину плечей, злегка нахилися.
2. Лівий лікоть поклади на внутрішню частину лівого коліна, правий лікоть - правого. Долоні стисни в замок.
3. Різко вдихни і відразу ж різко видихни. Затримай дихання на кілька секунд і постарайся колінами стиснути лікті. Ліктями роби опір у відповідь на стиск, намагаючись розвести коліна в сторони.
4. Зроби глибокий вдих і розрівняти спину. Потім повтори вправу 1,5-2 хвилини.



Якщо ти все робиш правильно, полегшення настане буквально з першого разу. Ти відчуєш приємне тепло в області попереку. Задня поверхня стегон розслабиться і біль зменшиться. З метою профілактики роби вправу щодня. Включи його в свій щоденний комплекс ранкової зарядки або виконуй перед сном.

Вправу можна виконувати (не дивлячись на біль) в будь-якому місці: удома, на роботі і навіть за кермом. Коли стане легше, відразу ж заплануй візит до невролога.

Кращою профілактикою радикуліту є рухова активність. Дуже важливо зміцнювати поперекові м'язи, виконуючи спеціальні вправи, які також допоможуть позбутися від уже наявних проблем. Ходи пішки, плавай в басейні, роби зарядку - і болі в спині тебе точно не потурбують!