Всі ми хотіли б прожити довге життя. А здоров'я і тривалість життя людини нерозривно пов'язані з правильною роботою серця і серцево-судинної системи. Причиною поганого кровообігу і збоїв в роботі серця можуть стати незбалансоване харчування, шкідливі звички і сидяча робота. На жаль, люди часто навіть не здогадуються, що у них порушена циркуляція рові, тому нічого не роблять, щоб вчасно усунути цю проблему.

Як перевірити серце


Проведи в домашніх умовах простий тест. Налий в миску холодну воду і по можливості додай лід. Потім на півхвилини опусти долоні в воду і після цього подивися на свої пальці. Якщо кінчики пальців зблідли або стали синього кольору, у тебе точно є проблеми з кровообігом. Особливість проблем з кровообігом полягає в тому, що починаються вони поступово, протікають мляво, але при цьому призводять до розвитку смертельно небезпечних захворювань: інсульту, інфаркту, ішемічної хвороби серця. Як правило, в лікарнюпочинаютьзвертатисятількипіслярозвиткусерйознихускладнень. Щоб не допустити їх виникнення, потрібно в першу чергу переглянути своє харчування. Ось список продуктів, які в цьому допоможуть.

Продукти для хорошої роботи серця

Часник 

Часник грає важливу роль в підтримці здоров'я серцево-судинної системи, в тому числі сприяє розрідженню крові, що дозволяє знизити ризик інфарктів та інсультів.

Гарбузове насіння 

Вчені припускають, що їжа з високим вмістом магнію допомагає підтримувати здоров'я судин і попереджати формування холестеринових бляшок. Цей мікроелемент бере участь і в регулюванні механізму згортання крові: у людей, які отримують достатньо магнію, рідше утворюються тромби.Кращим з доступних у нас джерел магнію є гарбузове насіння. Крім них, високим вмістом корисного мікроелемента можуть похвалитися мигдаль, арахіс, авокадо, волоські горіхи, шпинат і квасоля.

Морепродукти

В жирній морській рибі, молюсках і інших море продуктах містяться незамінні для кровообігу елементи - йод і органічна кислота омега-3. Перший бере участь в обмінних процесах і нормалізує роботу кровоносної системи в цілому, а другий елемент оберігає судини від закупорки бляшки холестеринів.

Свіжі ягоди


Малина, смородина і журавлина - кращі природні джерела саліцилової кислоти, вітаміну С і заліза.

Регулярне вживання в їжу цих продуктів дозволяє нормалізувати в'язкість крові і зменшити ймовірність тромбоутворення, відновити просвітсудин і зменшити їх ламкість, посилити насичення тканин киснем.

Помідори


Помідорив важаються рекордсменами за змістом лікопіну. Це з'єднання - один з найбільш потужних антиоксидантів, що дозволяють розщеплювати жири і знижувати рівень холестерину. При регулярному вживанні томатів ризик атеросклерозу судин знижується до мінімуму.