Чоловік, який переживає кризу ідентичності або кризу середнього віку, відчуває себе немов здавленим або скутим тим способом життя, який він веде. Він хоче вирватися на свободу. Змінюються його уявлення про час і про самого себе. Усвідомлюючи, що жити залишилося вже не так довго, чоловіки відчайдушно чіпляються за останню можливість відчути молодість і задоволення від життя.

Що відбувається з чоловіком?


У цей період фантазії і колишні мрії здаються набагато привабливішими реальності. Людина вважає, що начебто робив все правильно, але дивується: як же так вийшло, що він поступово перетворився на пересічного мужика середніх років? Іноді у нього змінюється система цінностей, і він бунтує проти старих правил, які, як йому здається, його обмежують.Особливо вірогідна криза, якщо в житті чоловіка немає можливостей для зростання або змін. Він починає сумніватися, чи влаштовує його власний образ життя і імідж, який він собі створив, і замислюється: а чи на своєму він місці? Життя здається порожнім або фальшивм.

Коли чоловік робить (або майже готовий зробити) необдумані, радикальні вчинки, можна говорити про те, що звичайний внутрішній конфлікт і переоцінка цінностей, характерні для середини життя, перетворилися в кризу. В результаті деякі чоловіки заводять романи на стороні, кидають сім'ю, починають більше пити, стають безвідповідальними або йдуть на безглуздий і невиправданий ризик.

Коли здається, що виходу немає, криза змушує щось міняти. Підсумок може бути як позитивним (особисте зростання), так і руйнівним.

Як розпізнати кризу?


Самий вірна ознака - відчуття загнанности в кут і бажання вирватися, перевернувши життя догори дном. Зазвичай чоловік усвідомлює, що він в кризі, коли реальність вступає в протиріччя з його «витівками».

Ось ще деякі ознаки кризи середнього віку:
• відхід у себе, прагнення до бунту, як у підлітків;
• підвищений інтерес до вигляду, фантазування, пошук гострих вражень, прагнення до ризику;
• схильність до флірту, спроби завести роман;
• відчуття, що життя перестало влаштовувати, спокуса зробити що-небудь незвичайне або радикальне, влаштувати якусь «витівку».

Як подолати?


Ось кілька порад, як пережити цю кризу без втрат і навіть вирости як особистість:

Не треба...

Здійснювати радикальних вчинків, які можуть перевернути життя догори дном. Розглядати себе як підлітка, якому потрібно ставити обмеження, щоб він не накоїв лиха.

Сприймати свої переживання та емоції занадто буквально. Почуття - не факти. Якщо вас долає гостре бажання «вирватися на свободу», це не завжди означає, що вам дійсно потрібно це робити. Можливо, це просто симптом того, що щось йде не так.

Губитися в своїх фантазіях. Інакше ви ризикуєте почати робити необдумані вчинки, які тільки завадять вам знайти ту життєву силу, якої вам не вистачає.

Треба ...

Пам'ятати, що вам не обов'язково радикально перебудовувати життя. Якщо ви впевнені, що багато чого потрібно поміняти, робіть це поступово і усвідомлено, щоб пом'якшити можливий руйнівний ефект.

Прийняти факт, що багато можливостей втрачено. Подумайте, що саме ви упустили і чому. Розпишіть на папері все, що ви хотіли б зробити, але не зробили. Там же опишіть, чому в той момент життя ви на це не наважилися.

Подумати про те, що ви цінуєте в житті і що не хотіли б втратити.

Поміркувати про життєві пріоритети - минулих і нинішніх. Подумайте, які реалістичні зміни ви можете зробити, залишаючись в рамках нинішнього способу життя.