Сьогодні, 10 жовтня, у Рівному відбулося сесійне засідання міської ради. Одне з "гарячих" запитань дозвіл на встановлення твердопаливного котла у котельні на вулиці Князя Володимира. Це виникло обурення у місцевих активістів та екологів. Вони наголошували на тому, щоб це запитання зняли. Оскільки переконані, що твердопаливні котли шкодять довкіллю.

Ви ще молоді і можете дочекатися поки виросте верба, а мені вже багато років. Я хочу побачити дешеве тепло вже за свого життя. Я не можу чекати 40 років. Ждати доки виросте верба. В місті Рівному нема де вирощувати вербу. Де я на Майдані Незалежності посаджу вербу?

Так відреагував міський голова на сесії Рівне ради щодо пропозиції екологів вирощувати енергетичну вербу як альтернативну енергетику. А все почалося з того, що активісти виступили проти, щоб депутати надали згоду на суборенду, спільне користування та на переміщення орендованого майна. Мова йде про котельні, де планують встановити твердопаливні котли.

Рада реформ Рівного закликає провести громадські консультації щодо таких амбітних планів, як встановлення 32 твердопаливних котлів у місті. Ми також хочемо аби запросили представників Рівне нського обласного лабораторного центру, Департаменту екології та природних ресурсів, щоб прозвітувати про стан якості повітря в місті, стан моніторингу і потрібно спільно розробити план моніторингу на наступні кілька років з виділенням відповідного фінансування, - говорить громадська активістка Наталія Литвин.

Передбачається, що "Рівне теплоенерго" передасть в суборенду котельню на вулиці Князя Володимира ТОВ "Біогенерації". Там встановлять твердопаливний котел. Деякі представники громадськості переконані, що він зашкодить довкіллю.

Дане голосування буде за сірий сніг, за брудне повітря, за хвороби. Будь ласка не приймайте таких не зважених рішень.

Проте директор "Рівне теплоенерго" Олександр Корчинський це заперечив. Каже, підприємство отримало всі екологічні дозволи на роботу котлів. Тоді виникли запитання в депутатів.

Договір не передбачає можливості одностороннього розірвання. Скажіть який механізм колеги юридично буде, коли сніг навколо котелень стане чорним. Нам скажуть, що державні органи це не наша компетенція. Як ми будемо розривати договори, якщо вони не передбачають можливості одностороннього розірвання без рішення суду? - каже депутат Рівне нської міської ради Микола Бляшин.

Попри гарячі дискусії депутати таки підтримали встановлення твердопаливного котла на вулиці Князя Володимира. Якщо він працюватиме успішно, то ще чотири таких котла встановлять у Рівному.  

До теми: у Рівному депутати перевірятимуть парк Шевченка

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber