11 листопада 2021 року – четвер. Цього дня у Нью-Йорку засновано Світовий Конгрес Вільних Українців, а мільярдер і засновник Microsoft Білл Гейтс придбав на аукціоні Сотбіс рукопис Леонардо да Вінчі про теорію руху водних і повітряних мас за 30,8 млн. доларів.

До Нового року залишається 50 днів.

Яке завтра свято в Україні і світі

Традиційно другого четверга останнього осіннього місяця у світі святкують Всесвітній день курки. Цього року свято припадає на 11 листопада. Саме курка є найчисленнішою і найпопулярнішою свійською птицею (популяція понад 42 мільярди).

Основні експортери курятини сьогодні: США і Бразилія. Куряче м’ясо відзначається не лише особливо приємним смаком, але й має низьку калорійність. За це його дуже люблять дієтологи та прихильники здорового харчування.

Також цього року на 11 число припав Всесвітній день якості, який святкують у другий четвер листопада. Свято було створено у 1990 році за ініціативи ООН, Європейської організації якості та інших. Головна мета цього дня – привернути увагу людей до якості продукції, спонукати виробників краще стежити за своїми товарами.

Традиційно під час свята проводяться різноманітні виставки, на яких можна побачити конкурентоспроможні продукти, порівняти їні якість і зовнішній вигляд.

2021 рокуі на 11 листопада припадає Всесвітній день юзабіліті. Свято було запроваджене в 2005 році за ініціативою Асоціації професіоналів юзабіліті (UPA). В перекладі з англійської слово “юзабіліті” означає “зручність в використанні”. Саме це є важливою складовою будь-якого проекту. Мета свята – показати громаді, що потрібно підвищувати простоту і зрозумілість у використанні продуктами чи послугами.

Цього дня згадують загиблих у Першій світовій війні (раніше – День перемир’я). Свято було засновано на честь підписання між Німеччиною і країнами Атланти перемир’я 1918 року. Об 11 годині повністю припинилися бойові дії. День пам’яті був запроваджений в 1919 році королем Великї Британії Георгом V. Щоб згадати загиблих, у всьому світі проводять дві хвилини мовчання (на честь Першої і Другої світових воєн).

Дуже важливим святом можна назвати Міжнародний день енергозбереження. Перші думки про запровадження цього дня з’явилися ще в квітні 2008 року під час наради в Казахстані. Ініціатором виступила міжнародна екологічна мережа SPARE. Того ж року відбулося і перше святкування. Після того, як ще 20 країн світу вирішили приєднатися до свята, його статус змінили на міжнародний.

Цікава подія проводиться саме 11 листопада – Всесвітній день шопінгу. Хоча це неофіційне свято, проте у нього є чимало прихильників зі всього світу. Мережі магазинів часто пропонують 11.11 розпродажі, повз які важко пройти. Наприклад, компанія Alibaba Group в 2009 році провела розпродаж, запропонувавши 50% знижки (11 листопада в Китаї якраз святкують День холостяка). Успіх був настільки грандіозним, що подію вирішили повторювати кожного року.

Також відзначається День оригамі (японське декоративн-прикладне мистецтво по складанню різноманітних фігурок без використання ножиць чи клею). Цей день був запроваджений в 1980 році Японською Асоціацією оригамі, пов’язавши його з закінченням Першої світової війни. Цікавий факт – термін був вигаданий американкою Ліліан Оппенгеймер, яка поширювала цей вид мистецтва на Заході в 60-х роках минулого століття.

Яке сьогодні церковне свято

11 листопада у православній церкві День пам’яті преподобного Аврамія Затворника і Анастасії Римської. Перший був ченцем у Києво-Печерському монастирі. Цікаво, що у ранг святих його було зведено ще за життя. Зараз мощі Аврамія знаходяться в Києво-Печерській лаврі.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 11 листопада

Які завтра іменини: Авраамій, Євген, Клавдій, Астерій, Неон, Феоніла, Анна, Анастасія, Марія.

Талісманом людей, народжених 11 листопада, є бурштин. Про його походження є чимало міфів та легенд. Проте практично всі вони сходяться в одному – це перший самоцвіт на Землі. Ще в давні часи бурштин використовували жінки для прикрашання і оберегу. Насправді ж бурштин – не камінь, а застигла смола деяких хвойних рослин.

Вважалося, що всі люди, народжені в цей день, добре розуміють тварин та проживуть довге і щасливе життя.

Народні прикмети цього дня

Серед наших предків існувало чимало погодних прикмет:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо туманно, то очікуваи морозів;
  • коли на деревах голосно кричать ворони – зима буде холодною;
  • хмари пливуть низько на швидке похолодання;
  • якщо листя з берези ще не опало, можна чекати на кілька теплих днів;
  • голуби голосно воркують до хорошої погоди.

Джерело: ТСН

Читайте також: Щодня на Рівненщині фіксують значну летальність від COVID-19