Після довгої зими всі ми чекаємо тепла. Як тільки вигляне сонце - дружно знімаємо шапки, пуховики. Так хочеться гуляти весь день! Але весняна погода дуже мінлива. І після кількох таких прогулянок ми, так само дружно, потягуємо закладеними носами.А якщо ти алергік, радіти весні взагалі не виходить, сезонний риніт мучить з березня по червень.

Як позбутися від нежиті 


Щоб позбутися від неприємних симптомів застуди допоможе пранаяма - спеціальна система дихальних вправ. Тибетські мудреці кажуть, що пранаяма - це серце йоги. В основі техніки лежить ритмічне дихання. Видих відбувається різко, інтенсивно і з шумом, а вдих навпаки - пасивно. При закладеності носа або риніті виконувати вправу потрібно якомога частіше. Займайся в добре провітрюваному приміщенні без протягів. Протипоказання до виконання - висока температура, підвищений тиск, міжхребетні грижі.

Перед виконанням промий ніс з чайничка теплою підсоленою водою (на 1 літр води 2 ч. Л. Морської солі). Сядь прямо, вирівняй плечі, поклади праву руку на живіт, щоб підраховувати кількість циклів дихання. 


Можеш покласти руки на стегна. Зроби два плавних вдихи і видихи, щоб максимально розслабитися. Закрий очі і сконцентруй увагу на міжбрівних дугах. Плечі, шия, обличчя і щелепа розслаблені, хребет нерухомий. Підборіддя злегка притягнутий до себе.Плавно і глибоко вдихни через ніс. Потім зроби кілька різких, гучних, інтенсивних видихів. Скорочуючи м'язи преса і діафрагму, різко виштовхуй повітря назовні. Після цього на частку секунди розслаб живіт, дозволяючи повітрю пасивно увійти в легені. Зверни увагу, кожен вдих пасивний, ти його навіть не помічаєш і не контролюєш. Дихати потрібно тільки через ніс. Пропорції дихання такі, що видих в два рази коротше вдиху. Важливо дотримуватися ритму: потужний видих (втягуй живіт максимально) і вдих - розслаблення м'язів. Зроби 20-50 циклів дихання. Не прагни виконувати вправу швидко. Нехай твій ритм буде повільним, але комфортним. Для початківців досить одного циклу дихання за секунду. Поступово можна довести до двох циклів. Пильнуй за відчуттями. У вправі задіяні тільки м'язи живота. Якщо відчуєш запаморочення, зупинись, припини виконання і зроби кілька глибоких вдихів. Спочатку виконуй вправу через дві ніздрі. Потім повтори, притискаючи одну пальцем. Якщо дихання утруднене, дихай дуже повільно і виконай менше підходів. Починай з правої ніздрі.

Якщо відчуваєш, що м'язи живота втомилися, сповільни дихання або зроби перерву для вдиху. Дихай тільки через ніс, це важливо. Зроби 20-50 циклів дихання для кожної ніздрі. Після виконання опусти руки на коліна і віднови дихання. Виконуй практику 2-3 хвилини. Це можуть бути три підходи по 20 разів з перервами. Якщо слизова в носі стала сухою, значить, можна зупинитися.

Зверни увагу, якщо нежить не проходить протягом тижня, це серйозний привід звернутися до отоларинголога. Якщо через тиждень після початку захворювання ти не спостерігаєш поліпшень, з'явився головний біль і виділення стали непрозорими з неприємним запахом, відкладати візит до лікаря не можна!